Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden kétszer is összekeverte Gázát Ukrajnával, miközben jóváhagyta az amerikai segélyszállítmányokat

2024. március 2., szombat 08:23

Joe Biden amerikai elnök kétszer is összekeverte a Gázai övezetet Ukrajnával, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok sürgősen segélyszállítmányokat juttat a háború sújtotta palesztin területre.

A 81 éves Biden pénteken erősítette meg, hogy humanitárius segélyt juttatnak Gázába – egy nappal azután, hogy a Hamász vezette egészségügyi minisztérium közölte, a háború tavaly októberi kezdete óta 30 ezer palesztin halt meg. Az elnök Giorgia Meloni olasz miniszterelnök washingtoni fogadásán fedte fel a részleteket a segélyezésről – írja a Sky News

Az elkövetkező napokban csatlakozunk jordániai barátainkhoz és másokhoz, akik további élelmiszereket és ellátmányt szállítanak repülőgépeken – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az Amerikai Egyesült Államok más utakat is igyekszik majd megnyitni, beleértve egy esetleges tengeri folyosót.

Az elnök azonban tévedésből kétszer is Ukrajnát megsegítő repülőgépekről  beszélt, így a Fehér Ház tisztviselőinek tisztázniuk kellett, hogy Joe Biden valójában Gázára utalt. 

Amerika elnöke ezt követően elmondta – ekkor már helyesen megjelölve a térséget – hogy a Gázába áramló segély közel sem elég. Majd hozzátette, bízik benne, hogy a március 10-én kezdődő muzulmán szent hónap, a ramadán idejére tűzszüneti megállapodás születik Izrael és a Hamász között.

Joe Biden humanitárius ígérete egy nappal azután hangzott el, hogy több tucat palesztin vesztette életét egy halálos incidensben Gáza városában

A gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint legalább 115 palesztin meghalt, és több mint 750-en megsebesültek, amikor izraeli katonák tüzet nyitottak, miközben hatalmas tömegek rohantak, hogy árukat szedjenek le egy segélykonvojról. Izrael későbbi közlése szerint azért lőttek a tömegbe, mert szerintük néhányan „fenyegetően közeledtek az emberek felé”. 

Az eset kivizsgálására egyre több nemzetközi követelés érkezik, többek között az Egyesült Királyság külügyminisztere, David Cameron is csatlakozott a felhíváshoz. De megszólalt Emmanuel Macron francia elnök is, ő azt írta az X-en, hogy a leghatározottabban elítéli a lövöldözést, és a nemzetközi jog tiszteletben tartását követelte. 

A Fehér Ház szerint Joe Bidennel minden rendben van

Mint arról beszámoltunk, Joe Biden amerikai elnököt a Fehér Ház orvosa egészséges, aktív 81 éves férfinak nyilvánította, aki továbbra is alkalmas az elnöki feladatok sikeres ellátására, és mindössze a korának megfelelő betegségekkel küzd. Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderült ugyan, hogy az amerikaiak mindössze 34 százaléka gondolja úgy, hogy Biden „mentálisan alkalmas egy második ciklus betöltésére”, az orvos még a mentális képességeket felmérő kognitív teszteket sem javasolta számára. 

Joe Biden egyébként rendre csetlik-botlik, és hozza magát kínos helyzetbe nyilatkozatai alkalmával is. Volt, hogy elesett, vagy pedig  beverte a fejét egy helikopterbe. Legutóbb a szavakkal volt gondja, eltévesztette Rishi Sunak brit kormányfő titulusát, vagy azt hagyta figyelmen kívül, hogy II: Erzsébet brit királynő már nem él

Rovatok