Index Vakbarát Hírportál

Beláthatatlan következményei lehetnek a német–orosz lehallgatási botránynak

2024. március 3., vasárnap 17:34

Egy kiszivárgott hangfelvételen német tábornokok arról beszélnek, hogy Kijev a kifinomult, nagy hatótávolságú Taurus rakétákkal lerombolhatná az Oroszországot a Krímmel összekötő kercsi hidat. Az ügyben minden részletre kiterjedő vizsgálat indult.

Németország légierejének parancsnoka a múlt hónapban titkos megbeszélésre hívta össze vezető tisztjeit, hogy megvitassák országa legerősebb irányított rakétáinak esetleges Ukrajnába történő szállítását. A német tisztek szerint a nagy hatótávolságú fegyvereket az Oroszországot a megszállt ukrán Krím félszigettel összekötő kercsi híd megsemmisítésére is fel lehetne használni.

Amit a tisztek nem tudtak, az az, hogy

Orosz kémek rögzítették a beszélgetésüket, amelyből titkos részletek derültek ki a nyugatiak ukrajnai szerepvállalásáról.

A beszélgetés 38 perces hangfelvételét pénteken késő este tette közzé az interneten az RT orosz állami műsorszolgáltató vezetője − írta meg a The Wall Street Journal.

Magas rangú német tisztviselők megerősítették a felvétel hitelességét az amerikai lapnak, és elmondták, hogy a megbeszélésre a WebEx nevű kereskedelmi, nem titkosított platformon, online konferenciaeszközön került sor. Az egyik tisztviselő egy szingapúri szállodai szobából beszélt a mobiltelefonján.

A megbeszélés középpontjában az állt, hogy Németország hogyan szervezné meg a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták szállítását és üzemeltetését, amennyiben azokat Ukrajnába küldenék. Olaf Scholz német államfő a kijevi kérések és a saját kormányán belüli nyomás ellenére elutasította a Taurus rakéták küldését.

A felvételen olyan tisztviselők is szerepeltek, akik szerint Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok azért vannak jelen csapatokkal Ukrajnában, hogy segítsenek a kifinomult nyugati fegyverrendszerek működtetésében, amit ezek az országok tagadtak.

Propagandagyőzelem a Kreml számára

A kiszivárogtatás propagandagyőzelmet hozott a Kremlnek, Németországban felháborodást váltott ki, és megterhelheti a kapcsolatokat Németország és szövetségesei között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében.

Ez volt a legutóbbi az olyan incidensek sorában, amelyek rávilágítottak arra, hogy

Németország kiszolgáltatott az orosz kémeknek.

Nemrégiben letartóztatták a német BND külföldi hírszerző szolgálat egyik magas rangú tisztjét, akit azzal gyanúsítottak, hogy Moszkva számára kémkedett.

A hangszalag kiszivárogtatásával kapcsolatos német vizsgálatot ismerő tisztviselők elmondták, hogy a WebExet széles körben használják a hadsereg és a német kormány más érzékeny részlegei. „Ezt figyelmeztetésnek kell vennünk” – mondta egy magas rangú tisztviselő.

Lehet, hogy emiatt nem kap Taurusokat Ukrajna? 

Múlt héten Scholz azt mondta, hogy a Taurus rakétákat nem lehet Kijevnek adni, mert akkor német katonáknak kellene segíteniük a működtetésükben. A kiszivárgott telefonbeszélgetésben azonban a tisztek arról beszéltek, hogy az ukránokat hogyan lehetne kiképezni a rendszer önálló használatára.

Scholzra már régóta nemzetközi és hazai nyomás nehezedik a fegyver leszállítása érdekében. Nagy-Britannia egy alkalommal felajánlotta, hogy átveszi és leszállítja a rendszert, hogy segítsen a kancellárnak fenntartani azt a politikát, hogy Németország nem vonódik be közvetlenül katonai műveletekbe.

A kiszivárogtatás miatt most már kevésbé valószínű, hogy Németország leszállítja a fegyvert − mondták politikusok és elemzők.

A kiszivárogtatást követően orosz tisztviselők támadták Németországot, amiért az orosz célpontok elleni részletes támadásokról tárgyalt, és megtorlással fenyegettek abban az esetben, ha Berlin a háborús erőfeszítések részévé válik.

Minden részletre kiterjedő vizsgálat következik

A kiszivárogtatás nagyon komoly, és „nagyon aprólékosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan” fogják kivizsgálni − mondta Scholz újságíróknak szombati vatikáni látogatása során. Németország katonai hírszerző szolgálata vizsgálatot indított a teljes fegyveres erő és a hozzá kapcsolódó köztisztviselők ellen – közölte szombaton egy kormányszóvivő.

A felvételen a német légierő parancsnoka, Ingo Gerhartz tábornok megbízta legközelebbi munkatársait, hogy készítsenek prezentációt a védelmi miniszternek arról, hogyan tudná Németország a Taurust leszállítani Ukrajnának – és hogyan tudná Kijev használni azt olyan célpontok megsemmisítésére, mint a lőszerraktárak és a kercsi híd.

Ukrajnában már állnak hadrendben hasonló nyugati rakéták – a brit Storm Shadow és a francia SCALP. Kijev már korábban is használta őket a híd támadására, de nem sikerült tartós károkat okoznia. Szakértők szerint a nagyobb teljesítményű és messzebbre ható Taurus, egy német–svéd légibombázó rakéta képes lenne a hidat teljesen megsemmisíteni.

Német tisztek a felvételen jelezték, hogy részletesen elemezték, hogyan lehetne megtámadni ezt a kulcsfontosságú infrastruktúrát, és azt mondták, hogy 10-20 Taurus rakétára lenne szükség ahhoz, hogy kikerüljék az orosz légvédelmet, és megsemmisítsék a hidat.

Nincs valódi okunk azt mondani, hogy ezt nem tudjuk megtenni. Ez csak a politikai vörös vonalakon múlik

− hallható Gerhartz tábornok kijelentése.

A Taurus rakéták alacsonyan repülnek, hogy elkerüljék a radarokat, és a GPS, a műholdas képalkotás, valamint a mesterséges intelligenciát támogató infravörös kamerák segítségével figyelik a terepet, és a kezelővel való kapcsolat nélkül navigálnak a célponthoz. A kiszivárgott beszélgetés szerint Ukrajnának hat órára lenne szüksége egy rakéta kilövéséhez, miután értesült egy célpontról, ha személyzete megfelelően képzett lenne, és hozzáférne minden szükséges adathoz.

A német légierő modellezte a harctér körüli terepet a fegyverrendszer számára, és könnyen segíthetne az ukrán csapatoknak kikerülni a kulcsfontosságú célpontok, köztük a kercsi híd körüli légvédelmet − mondták a beszélgetés során a tisztek.

Az említett topográfiai adatokat „csak német szemek számára” írják le, és azok megosztása sértheti a német kormány által a konfliktusban való részvételre vonatkozóan előírt korlátokat – hallható az egyik tiszt szájából.

Sok, amerikai akcentussal beszélő ember futkározik civilben Ukrajnában

Az ukrán kezelőszemélyzet kiképzése két hét és négy hónap közötti időt vesz igénybe, attól függően, hogy milyen precizitással és milyen összetett feladattal kell szembenézniük – mondták a rögzített beszélgetésen részt vevő tisztek.

Gerhartz tábornok, a NATO légierejének egyetlen olyan vezetője, aki személyesen vezet sugárhajtású vadászgépeket, a felvételen hallhatóan elmondta, hogy a kancellár ragaszkodott ahhoz, hogy minden leszállított rakétát a berlini fegyveres erők részvétele nélkül üzemeltessenek. Az egyik részt vevő tábornokot hallani, amint azt mondta, hogy a rakétákat viszonylag könnyen fel lehetne szerelni az ukrán Szu–24-es vadászgépekre, amelyek már fel vannak szerelve Storm Shadow rakétákkal.

Ugyancsak könnyen felszerelhetők lennének az F–16-osokra is, amelyeket Ukrajna várhatóan idén fog megkapni a NATO-tól. Gerhartz tábornok elmondása szerint az Ukrajnában tartózkodó amerikai katonai személyzet segíthetne a helyi csapatoknak a Taurus kezelésében.

Sok, amerikai akcentussal beszélő ember futkározik civilben Ukrajnában

− mondja a felvételen.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményben közölte, hogy Moszkva azonnali válaszokat követel Berlintől.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: A dél-koreai légierő F–15K vadászrepülőgépe Taurus nagy hatótávolságú levegő-föld rakétával repült egy gyakorlaton 2017. szeptember 12-én a Taean-gun Dél-Koreában. Fotó: Getty Images)

Rovatok