Index Vakbarát Hírportál

Már az asztalon volt a tűzszüneti megállapodás, de Izrael az utolsó pillanatban kihátrált

2024. március 3., vasárnap 18:11

A Hamász küldöttsége vasárnap Kairóba érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson a gázai tűzszünetről, amely az izraeli-palesztin konfliktus első hosszabb fegyverszünetét hozná el. Az Egyesült Államok szerint már terítéken volt egy tűzszüneti megállapodás, amelyet Izrael már jóváhagyott és csak a Hamász aláírására várt, végül Tel Aviv mégis kihátrált.

A Hamász küldöttsége vasárnap Kairóba érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson a gázai tűzszünetről, amelyet a harcokat hat hétre leállító megállapodás lehetséges végső akadályának tartanak – írta a Reuters.

Az Egyesült Államok szerint a tűzszüneti megállapodás már „az asztalon volt”: Izrael jóváhagyta, csak a Hamász aláírására várt. A harcoló felek azonban kevés információt adtak a előrehaladás állapotáról.

Miután a Hamász küldöttsége megérkezett, egy palesztin tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a megállapodás „még nem jött létre”. Izraeli részről még azt sem erősítették meg hivatalosan, hogy küldöttségük részt vesz az eseményen.

Izrael végül nem vett részt a találkozón, mert a Hamász nem mutatott be egy teljes listát a még életben lévő túszokról, amit egy palesztin forrás szerint a szervezet eddig elutasított, és elhamarkodottnak tartott.

Fegyverszünetet hozna a megállapodás

A megállapodás az első hosszabb fegyverszünetet hozta volna a konfliktusban, amely eddig öt hónapja dúl, mindössze egy hét novemberi fegyverszünettel. A Hamász az általuk fogva tartott túszok tucatjait szabadon engedné több száz palesztin fogolyért cserébe.

Továbbá az ostromlott Gáza segélyeit felgyorsítaná annak érdekében, hogy megmentsék az éhínség szélére sodródott palesztinok életét. A harcok időben abbamaradnának egy Rafah ellen tervezett izraeli támadás előtt, és az izraeli erők kivonulnának bizonyos területekről, valamint lehetővé tennék a gázaiak visszatérését a háborúban korábban elhagyott otthonaikba.

A megállapodás nem teljesítené a Hamász fő követelését a háború végleges befejezésére, megoldatlanul hagyná a több mint 100 túsz több mint felének sorsát – beleértve a harcképes korú izraeli férfiakat is, akikre nem vonatkozik a nők, gyermekek, idősek és sebesültek kiszabadításáról szóló megállapodás.

Az egyiptomi közvetítők azt javasolták, hogy ezeket a kérdéseket egyelőre félre lehetne tenni, biztosítékkal arra, hogy a későbbi szakaszokban megoldódnak. Egy Hamász forrás azt mondta a Reutersnek, hogy a militánsok még mindig kitartanak egy „megállapodáscsomag” mellett.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten azt mondta, hogy már hétfőn megállapodás születhet, bár Washington azóta visszalépett a szigorú menetrendtől. A cél az, hogy időben megállítsák a harcokat a ramadán muzulmán böjti hónap előtt, amely egy hét múlva kezdődik.

Rovatok