Index Vakbarát Hírportál

Pakisztánban Sebaz Sarífot választották meg miniszterelnöknek

2024. március 3., vasárnap 11:55

Pakisztánban Sebaz Sarífot választotta meg miniszterelnöknek vasárnap a nemzetgyűlés a legutóbbi parlamenti választások után, amelynek eredményét hevesen vitatták Imran Hán, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) nevű párt képviselői.

A már 2022 áprilisától 2023 augusztusáig regnáló kormányfőt, a 72 éves Sebaz Sarífot 201 szavazattal választották meg. Az Imran Hán volt miniszterelnök által támogatott jelölt, Omar Ajub Hán 92 szavazatot kapott a szavazáson − közölte az MTI. 

Az augusztus óta bebörtönzött és súlyos büntetést kapott Imran Hán azt állítja, hogy a február 8-án tartott parlamenti választásokat a hadsereg utasítására manipulálták, hogy megakadályozzák pártja visszatérését a hatalomba.

A győztes Sebaz Saríf és pártja, a Pakisztáni Muszlim Liga-Navaz (PML-N) nevű párt koalíciós megállapodást köt történelmi riválisával, Bilaval Bhutto Zardari Pakisztáni Néppártjával (PPP) és több más kisebb párttal. Cserébe a PPP Aszif Ali Zardari volt elnököt (2008-2013), a meggyilkolt Benazir Bhutto volt miniszterelnök férjét és Bilaval apját jelölik közös elnökjelöltjüknek.

Sebaz Saríf hétfőn teszi le a hivatalos esküjét az ötéves miniszterelnöki ciklusra. Pakisztánban azonban még soha egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki mandátumának teljes öt évét − írta jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Rovatok