Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli állapotot hirdettek a magyarok egyik legkedveltebb üdülőhelyén

2024. március 4., hétfő 07:56

Vízhiány miatt a napokban vészhelyzetet hirdetett a spanyolországi Tenerifén a helyi önkormányzat. Azért döntöttek így, mert az utóbbi időszakban alig esett az eső, és a száraz nyári hónapokra biztosítani szeretnék a vízellátást.

Vízhiány miatt a Kanári-szigeteken lévő Tenerifén pénteken rendkívüli állapotot hirdetett a helyi önkormányzat – írta a lengyel média hétfőn. Az Euronews beszámolója szerint a folyamatos szárazság miatt a térségben a víztározók kimerülőben vannak. 

Rosa Dávila, a tenerifei kormány elnöke szerint a szigeten ez „az utóbbi idők egyik legszárazabb tele”. Ugyanakkor nemcsak a Kanári-szigeteken, hanem Spanyolország már részein, például Barcelonában is szárazság uralkodik. Szakértők szerint

a vízhiány hónapokig, vagy akár évekig is fennállhat. 

Annak ellenére, hogy Tenerife a Kanári-szigetek közül az egyik legzöldebb terület, az utóbbi időszakban alig esett az eső, pedig a téli hónapoknak kellene a legcsapadékosabbnak lenniük – különösen az északi részen. 

Az elmúlt évtizedek legmelegebb tele

Az elmúlt években a csapadék mennyisége is 15–40 százalékkal csökkent, és a magasabb hőmérséklet miatt a sziget középső területein 10–25 százalékkal több víz párolgott el, mint korábban. Idén januárban 20,9 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet mértek, ami az elmúlt 60 év legmelegebbje. 

Helyi jelentések szerint 2024. február 1-jén a víztározók kapacitása 34,6 százalékos, míg tavaly ugyanekkor 52 százalékos volt.

Mint megírtuk, a nyári szezonnak várhatóan a görög, a török és a spanyol utak lesznek a sztárjai, a téli egzotikus úti célok közé viszont berobbanhat Omán, valódi alternatívát kínálva a Kanári-szigetekkel, Egyiptommal, Zanzibárral, sőt még Dubajjal szemben is. 

Rovatok