Index Vakbarát Hírportál

Magyarország része lett Kárpátalja Putyin bizalmasának térképén

2024. március 4., hétfő 20:50

Dmitrij Medvegyev az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese előadást tartott hétfőn az orosz szövetségi oktatási maratonon, ahol Ukrajna felosztásáról is beszélt. Az egykori orosz elnök mögött egy térkép volt kivetítve, amelyen Kárpátalja Magyarország részeként szerepelt.

Futótűzként terjedt el az X közösségi oldalon egy felvétel, amelyen Dmitrij Medvegyev felvázolja, hogy a háború után miként lenne felosztva Ukrajna. 

Az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a szövetségi oktatási maratonon tartott előadást hétfőn, ahol kijelentette, hogy örökre el kell tűnnie annak az elképzelésnek, hogy Ukrajna nem Oroszország. A legnagyobb feltűnést nem az egykori orosz elnök szavai okozták, hanem a mögötte látható térkép.

A kivetítőn – amelyen már a felosztott régiók vannak – Ukrajna nagy része orosz területként szerepelt, beleértve a teljes keleti részt, Ukrajna tengerpartját és a Krímet is.

Ukrajna újragondolt térképén Kárpátalja Magyarország részeként szerepel.

Lengyelország Északnyugat-Ukrajnát kapná meg, Románia pedig Moldova északi részén szerezne területeket. Ukrajna csupán Kijev megyét tarthatná meg.

Reuters cikke szerint Medvegyev arra is kitért, hogy szó sem lehet békekötésről, ameddig nem kap új vezetőt Ukrajna, és amíg nem ismerik el az oroszok által elfoglalt területeket. Hozzátette, Moszkva és Washington kapcsolatai rosszabbak, mint az 1962-es kubai rakétaválság idején. 

Mint írtuk, az egykori orosz elnök már többször kijelentette, hogy Ukrajna egy mesterséges ország, amit az oroszok sohasem tekintenek majd legitimnek. Medvegyev már 2022-ben is felvázolt egy olyan jövőképet, amely alapján Lengyelország és Magyarország visszafoglalja az „egykori Ukrajna” országrészeit.

Putyin szerint a magyarok örülnének, ha visszakapnák ősi földjüket

Habár Magyarország nem ápol felhőtlen kapcsolatokat az ukrán vezetéssel, a magyar kormány már két éve határozottan kitart az álláspontja mellett, miszerint a háborúból mindenképp ki kell maradni. Kárpátaljával kapcsolatban nemrég Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke jelentette ki, hogy amennyiben Ukrajna államisága megszűnik, úgy pártja igényt tart Kárpátaljára. A kijelentés felháborította Ungár Pétert, az LMP társelnökét, aki szerint jobb tenné, ha óvatosabb lenne kijelentéseivel a pártelnök. Véleménye szerint háborús helyzetben megbocsáthatatlan felelőtlenség ilyet mondani. 

Kárpátaljáról a Fox News volt sztárriportere is megkérdezte Vlagyimir Putyint. A februári interjúban Tucker Carlson arról érdeklődött az orosz elnöknél, hogy felajánlott-e valaha ukrán területeket Orbán Viktornak.

Putyin közölte, hogy erről soha nem beszélgettek a magyar miniszterelnökkel, majd mosolyogva megjegyezte, hogy lehetséges, hogy az ott élő magyarok örülnének annak, ha visszakapnák ősi földjüket. Felidézett egy történetet, miszerint a szovjet időben Ukrajnában utazott. Elmondása szerint akkor hallott ott embereket oroszul és magyarul is beszélni, de ukránul soha.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok