Index Vakbarát Hírportál

Ismét a legértékesebb útlevelek között szerepel a magyar

2024. március 6., szerda 18:31

A Nomad Capitalist cég összeállította a legértékesebb útlevelek rangsorát, ugyanis sok útlevélrangsor egy tényezőre összpontosít, a vízummentes utazásra. Viszont a cég szerint az útlevél értékessége ennél összetettebb.

A Nomad Capitalist rangsora alapján 2024-ben Svájc vezeti az útlevelek rangsorát, ugyanis a cég szerint nem csupán a vízummentes utazás határozza meg egy útlevél értékességét – írja a CNBC.

A cég minden évben készít egy súlyozott indexet, amely öt szempontot elemez (a zárójelben szereplő százalékos érték jelzi, milyen mértékben számít bele az adott szempont az útlevél értékelésébe):

A Nomad Capitalist idei rangsora élén tehát Svájc végzett, amelyet Írország és Portugália követ. A negyedik hely megosztott, itt áll Luxembourg és Finnország.

Mint írják az Egyesült Arab Emírségek 2023-ban még az első helyen állt, idén azonban a hatodik helyre csúszott vissza, holtversenyben olyan országokkal, mint Hollandia, Németország és Új-Zéland.

A visszaesést az Egyesült Arab Emírségek adópolitikájának változása okozta, amely a belföldi és a tengerentúli cégtulajdonosokat érintette. Magyarország ebben a rangsorban a 24. helyen végzett. A teljes lista megtekinthető a Nomad Capitalist honlapján.

Más rangsorban is jó helyen a magyar útlevél

Mint arról korábban írtunk, 2024 elején a Henley útlevélindexe alapján az alábbi országok útlevelei voltak a legértékesebbek a vízummentesen látogatható úti célok száma szerint. Itt Magyarország a hetedik helyen szerepel.

  1. Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Szingapúr, Spanyolország (194 úti cél)
  2. Finnország, Dél-Korea, Svédország (193 úti cél)
  3. Ausztria, Dánia, Írország, Hollandia (192 úti cél)
  4. Belgium, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Egyesült Királyság (191 úti cél)
  5. Görögország, Málta, Svájc (190 úti cél)
  6. Csehország, Új-Zéland, Lengyelország (189 úti cél)
  7. Kanada, Magyarország, Egyesült Államok (188 úti cél)
  8. Észtország, Litvánia (187 úti cél)
  9. Lettország, Szlovákia, Szlovénia (186 úti cél)
  10. Izland (185 úti cél)

Rovatok