Index Vakbarát Hírportál

Szerb kém terjesztette az orosz propagandát Brüsszelben

2024. március 7., csütörtök 21:37

Oroszország egy szerb téglával nyomult az uniós intézményekben – ezt állítja a nyugati hírszerzés. Novica Anticsot aktív „befolyásoló ügynöknek” tartják, aki tudatosan együttműködött az orosz titkosszolgálattal, Brüsszelben pedig, mindenekelőtt az Európai Parlamentben, a Kreml propagandáját terjesztette Ukrajna megszállásáról.

Ha Novica Antics kém lett volna, letartóztatták volna – így reagált a brüsszeli értesülésekre a Danas szerint a gyanúsított családja Szerbiában. Csakhogy a férfit tényleg letartóztatták a minap szülőföldjén, bár nem tudni, milyen vád alapján.

Tiszteletbeli tiszt, aki annak ellenére, hogy dicstelenül elbocsátották, hűséges maradt hazájához – ezt állítja ismerőse, aki szerint a szakszervezet tagjaként kiváló kapcsolatokat ápolt uniós és nyugati kollégáival. Az sem volt titok, hogy katonaként és szakszervezeti vezetőként orosz katonai veteránokkal is találkozott, amit nyilvános bizonyítékok is alátámasztanak – a beavatott szerint.

Másként értékelik a történteket Brüsszelben, ahol kiderült, hogy a KGB utódszervezetével, az FSZB-vel, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal tudatosan együttműködő Antics európai tisztségviselőkkel találkozott tavaly októberben, és megkísérelte befolyásolni őket.

Az ideológiai hovatartozás nem játszott szerepet próbálkozásában: Viola von Cramon-Taubadel német Zöldek, Alessandra Moretti olasz baloldali, valamint Vladimír Bilčík, a konzervatív Néppárt képviselőcsoportjának szlovák tagja szerepelt a szerbbel egy fényképen – a Politico értesülései szerint.

Egyikük sem tudott arról, hogy Anticsot az orosz FSZB korábban már behálózta.

A szerb katonai szakszervezet elnökeként Antics Brüsszelben találkozott az EUROMIL és az EPSU képviselőivel is. Az első az uniós tagországok fegyveres erőinek, a második a közszolgálatoknak az alkalmazottait tömöríti az érdekképviseletekben. A vendéglátók azt állították: kizárólag a szakszervezeti jogokról esett szó.

„A szervezet rövidtávú lépésként ideiglenesen felfüggesztheti Szerbia megfigyelői státuszát” – így reagált Emmanuel Jacob, az EUROMIL elnöke azok után, hogy kiderült: a szerb tulajdonképpen Moszkva képviseletében járt Brüsszelben.

Az orosz kapcsolat

Novica Antics szorosan együttműködik Vjacseszlav Kalinyinnal az FSZB egyik munkatársával, a Veteran News, a fegyveres erők veteránjainak címzett hírekre szakosodott portál főszerkesztőjével – ezt állítja a nyugati hírszerzés. A weboldal is elismeri, hogy a Veteran News a hírszerzés és az orosz védelmi minisztérium „információs partnere”.

Kalinyin állítólag másokat is toborzott, de nem derült ki, hogy kiket és milyen országból.

Az viszont köztudott, hogy Oroszország előszeretettel veti be a szerbeket az euroatlanti integrációs érzelmek csillapítására, elsősorban hazájukban és az EU-n belül is.

Antics odahaza szerb katonai szakszervezeti vezetőként gyakran bírálta az államfőt, Alekszandar Vucsicsot, és az ország fegyveres erőinek magas rangú tagjait.

„Minden lehetőséget megragadott az ukrajnai háborúval kapcsolatos orosz propaganda népszerűsítésére” – áll az Anticsról kiadott hírszerzői tájékoztatóban.

Már maga az a tény is, hogy eljutott az EP képviselőihez, rávilágít a testület kiszolgáltatottságára a Moszkva által támogatott befolyásolási műveletekkel szemben. Februárban például kémprogramokat találtak két európai parlamenti képviselő mobiltelefonján, köztük a volt francia európai miniszter, Nathalie Loiseau készülékén, aki a testület védelmi albizottságának elnöke.

„Botorság” a szakszervezet a seregen belül

Kalinyin minden jel szerint már 2019-ben behálózta Anticsot, akit akkori és egy évvel későbbi látogatása során orosz katonai tisztviselőknek mutatott be. Kezdetben a szerb civil közösség befolyásolására összpontosítottak, majd figyelmüket kiterjesztették az európai szakszervezetekre és veterán szövetségekre. Legújabb célpontjuk az Európai Parlament volt.

Anticsot, a szerb védelmi minisztérium régi és szókimondó kritikusát február végén vették őrizetbe Szerbiában, a Balkan Insight tényfeltáró portálnak azonban még a gyanúsított ügyvédei sem árulták el, mivel vádolják a férfit.

Két héttel korábban Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter – a szerb kormányfői tisztség lehetséges várományosa – „botorságnak” nevezte szakszervezet működtetését a hadseregen belül.

Az egykori tisztet az eltelt öt évben kétszer is menesztették a szerb hadseregből. Most éhségsztrájkkal tiltakozik fogva tartása ellen. 

(Borítókép: Az FSZB székháza Moszkvában 2021. február 25-én. Fotó: Alexander Nemenov / AFP)

Rovatok