Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump vagy Joe Biden a favorit a magyarok körében?

2024. március 8., péntek 13:15

A magyarok Donald Trumpban, az Egyesült Államok várható republikánus elnökjelöltjében látják a béke és biztonság garanciáját – közölte közvélemény-kutatásának eredményeit a Századvég Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Az Index is beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök többnapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, aminek keretében március 8-án Donald Trump volt amerikai elnökkel tárgyal.

A Századvég alapítvány márciusban, ezer ember megkérdezésével feltérképezte, hogy a magyarok mit gondolnak Joe Biden jelenlegi és Donald Trump volt amerikai elnökről.

Donald Trump az 1981-ben leköszönt Jimmy Carter óta az első amerikai elnök volt, akinek hivatali ideje alatt az Egyesült Államok nem indított újabb háborút. A Századvég szerint ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a megkérdezettek többsége (53 százaléka) úgy érzi, hogy Trump elnök hivatali ideje alatt békésebb és biztonságosabb volt a világ, mint jelenleg, Joe Biden regnálása idején.

Mint írták, Joe Biden háborús elkötelezettségét mutatja, hogy ugyan az amerikai kongresszus republikánus képviselői hónapok óta akadályozzák Ukrajna további katonai segélyezését, Biden jogi kiskapuk segítségével folytatja Ukrajna felfegyverzését.

Emiatt a hazai közvélemény Joe Biden helyett Donald Trumpban látja a háborús konfliktus mihamarabbi lezárásának garanciáját

– tudatták a közvélemény-kutatás alapján.

A kutatás eredményéből kiderül az is, hogy a magyarok az USA elnökeként Donald Trumpot (51 százalék) egyértelműen jobb NATO-szövetségesnek tartanák az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus befejezéséhez, mint Joe Bident (30 százalék), valamint hazánk békéjének és biztonságának megőrzése szempontjából is.

Rovatok