Index Vakbarát Hírportál

Lemond parlamenti képviselői tisztségéről a volt brit miniszterelnök

2024. március 8., péntek 11:08

Theresa May volt miniszterelnök bejelentette, hogy a következő parlamenti választásokon lemond képviselői mandátumáról.

Egy helyi lapnak adott exkluzív nyilatkozatában Theresa May azt mondta, hogy „nehéz döntést” hozott, és távozik az alsóházból, miután 27 évig képviselte Maidenhead választókerületét − írta meg a Sky News

A hétszer megválasztott Theresa May 1997 óta volt a Berkshire konzervatív képviselője. 2016 és 2019 között volt miniszterelnök, előtte 2010 óta töltötte be a belügyminiszteri tisztséget.

Theresa May azután költözött be a Downing Streetre, hogy David Cameron lemondott, miután az ország az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott − ami ellen kampányolt.

Az „új Vaslady” sorsdöntő döntése, hogy előrehozott választásokat írjon ki, az azt követő brexitkáosz miatt azonban három évvel később kiszorult a posztjáról.

Theresa May döntése, hogy elhagyja Westminstert, tovább növeli az elvándorlást, amelynek következtében több mint 60 tory képviselő mondta, hogy nem fog részt venni a következő választásokon − 1997 óta ez a legmagasabb szám.

A kilépésüket bejelentő magas rangú képviselők között van Ben Wallace, Sajid Javid, Dominic Raab és Kwasi Kwarteng volt kabinetminiszter.

Anneliese Dodds, a Munkáspárt elnöke szerint a lemondó toryk száma azt mutatja, hogy nincs bizalom Rishi Sunak miniszterelnökben és a konzervatívok választási kilátásaiban.

Gareth Davies pénzügyminiszter azonban visszautasította ezt, és a Sky Newsnak azt mondta, hogy személy szerint szomorú, hogy May asszony „egy elég jó időszak után” lemondott, de teljesen észszerű, hogy az emberek úgy döntenek, hogy a választások előtt elhagyják a parlamentet.

Azt mondta: „Nem-nem-nem. Mindenki meghozta a saját döntését személyes okokból, és én tiszteletben tartom minden egyes ember döntését.”

Rovatok