Index Vakbarát Hírportál

Európának készen kell állnia arra, hogy az Egyesült Államok kiléphet a NATO-ból

2024. március 10., vasárnap 06:22

Abban az esetben, ha Donald Trump lesz az amerikai elnök, valószínűleg az Egyesült Államok kilép a NATO-ból – legalábbis a The Telegraph ezt írja cikkében diplomatákra hivatkozva. Erre azonban fel kell készülnie Európának.

Az európai nemzeteknek készen kell állniuk arra, hogy Donald Trump kivonja az Egyesült Államokat a NATO-ból – mondták külföldi diplomaták a The Telegraphnak. 

A NATO-tagsággal rendelkező országok diplomatái szerint az európai fővárosoknak „meg kell tervezniük”, és újra kell gondolniuk a jelenlegi védelmi képességeket a korábbi elnök által kiadott fenyegetések fényében.

Donald Trump Fehér Házba való esetleges visszatérésének kilátása aggodalmakat váltott ki Európában az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatással, valamint az ország NATO iránti elkötelezettségével kapcsolatban – írja a lap, amely emlékeztet a volt amerikai elnök nemrég tett kijelentésére, miszerint Trump „bátorítani” fogja Oroszországot, hogy támadja meg azokat a NATO-tagokat, amelyek „nem fizetik ki a számláikat”, míg korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton azt jósolta, hogy újraválasztása esetén megpróbál kilépni a szövetségből.

A The Telegraph szerint az Egyesült Királyság kormányának nincs készenléti terve egy ilyen helyzetre, más fővárosokban azonban – mint a lap fogalmaz – kezd derengeni a felismerés, hogy ilyen jellegű előkészületeket kell tenni.

Egy európai diplomata szerint Trump megjegyzései „aggodalomra adnak okot”. „Senki sem tudja, mit fog legközelebb tenni” – vélekedik. A tisztviselő szerint a NATO-országoknak „meg kell tervezniük” egy olyan forgatókönyvet, amelyben gyengíti az amerikaiak elkötelezettségét a szövetség iránt. „Fel kell készülni” – mondták.

A kiadvány megemlíti azt is, hogy jelentősen nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyek teljesítik a NATO azon célkitűzését, hogy a GDP 2 százalékát védelemre költsék, ami azt jelenti, hogy a tagok azt mondhatják Trumpnak, hogy „azt kapja, amit akart”.

Egy másik NATO-ország diplomatája szerint Trump megjegyzései éles megvilágításba helyezték, „hogy ennyire függünk az Egyesült Államoktól”. Azt mondták, hogy „vitát kell folytatni arról, hogyan lehet fedezni az amerikai kivonulás kockázatát”.

Az olyan országoknak, mint az Egyesült Királyság, még nagyobb vezető szerepet kell vállalniuk az európai biztonság terén, mert „ha az Egyesült Államok kivonul, hatalmas űr keletkezik”.

Egy harmadik diplomata szerint az Egyesült Államokkal kapcsolatos bizonytalanság arra készteti az európai országokat, hogy „saját fővárosaikban jobban átgondolják a védelmi tervezést”. Az Egyesült Királyságban a miniszterek ragaszkodtak ahhoz, hogy a NATO az elmúlt évben megerősödött, Finnország 2023 áprilisában, Svédország pedig a múlt héten csatlakozott.

Lord Darroch, az Egyesült Királyság korábbi amerikai nagykövete azonban azok között is van, akik azzal érvelnek, hogy a kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie, ha Trumpot újraválasztják.

(Borítókép: Lengyel katonák figyelik, ahogy az amerikai hadsereg M1 Abrams harckocsija legurul a 130-as német-brit kétéltű mérnöki zászlóalj M3-as kétéltű járműveiről, miután átkeltek a Visztula folyón a NATO Dragon 24 hadgyakorlatán, 2024. március 4-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

Rovatok