Index Vakbarát Hírportál

Erőszakkal távolította el a svéd rendőrség Greta Thunberget

2024. március 12., kedd 17:58

A svéd rendőrség erőszakkal eltávolította Greta Thunberget a parlament bejáratától, miután társaival második napja blokkolták azt. Az aktivista azzal vádolta Svédországot, hogy „nagyon jó a greenwashingban”, teljesen figyelmen kívül hagyja a klímaválságot, a fiatalokat és a tudományt, feláldozza az emberi életet és a bolygót a kapzsiság nevében.

A svéd rendőrség erőszakkal távolította el Greta Thunberget és más klímaaktivistákat, miután második napja blokkolták a svéd parlament bejáratát – írta a The Guardian.

Greta Thunberg március 11-én, hétfőn csatlakozott a svéd parlamentet blokkoló klímatüntetéshez: az aktivista azzal vádolta Svédországot, hogy „nagyon jó a greenwashingban”, ezért mintegy ötven másik aktivistával együtt tüntetést szervezett hazája parlamentjének főbejárata elé. Az aktivisták hétfő délután távoztak, de kedd reggel ismét visszatértek, hogy tiltakozzanak.

Az aktivisták – akik elmondásuk szerint aggódó, nagyrészt fiatal személyek csoportjaként működtek, nem pedig egy adott szervezetet képviseltek – hétfő reggel Stockholmban a svéd kormányzati épületek főbejárata előtt ültek, hogy megpróbálják megakadályozni a politikusok munkába állását. Az akcióra a svéd kormány számára nagy téttel bíró napon került sor: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és számos kulcsfigura Brüsszelben vett részt a hivatalos zászlófelvonási ceremónián a NATO székháza előtt, miután Svédország a múlt héten NATO-taggá vált.

„Svédország sajnos nem egyedülálló abban, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a klímaválságot, egyáltalán nem kezeli vészhelyzetként – mondta a 21 éves klímaaktivista. – De aktívan próbálnak zöldre mosni, megtéveszteni és hazudni annak érdekében, hogy úgy tűnjön, eleget tesznek, és hogy jó irányba haladnak, miközben valójában éppen az ellenkezője történik.”

A svéd kormányt, a Mérsékelt Párt által vezetett jobbközép koalíciót az elmúlt hónapokban súlyos kritikák érték amiatt, hogy miként tervezi elérni elfogadott éghajlati céljait olyan politikával, amely várhatóan jelentősen növeli a kibocsátást.

Greta Thunberg szerint a „hatalmon lévő emberek figyelmen kívül hagyják a leginkább érintetteket, az aktivistákat, a fiatalokat és a tudományt”. Azzal vádolta a politikusokat, hogy ehelyett „a rövid távú gazdasági profitot helyezik előtérbe”, ami szerinte „az emberi élet és a bolygó feláldozása a kapzsiság nevében”.

Március 12-én, kedden két rendőr felemelte és elvonszolta Thunberget, majd letette a földre körülbelül 20 méterre az ajtótól, amelyet eltorlaszolt.

A 21 éves Thunberg a fiatalok klímaaktivizmusának arcává vált, mivel tüntetései, amelyek 2018-ban kezdődtek a svéd parlament előtt, gyorsan globális mozgalommá nőtték ki magukat. Tavaly a rendőrség őrizetbe vette vagy eltávolította a tüntetésekről többek között Svédországban, Norvégiában és Németországban is.

Rovatok