Index Vakbarát Hírportál

Kétszáz éves korszak zárult le: hivatalosan is a NATO tagja lett Svédország

2024. március 7., csütörtök 15:12 | aznap frissítve

A svéd kormány nemrég közölte, hogy csütörtökön összeülnek a NATO-csatlakozással kapcsolatban. Ezt követően a svéd kormány tisztviselői Washingtonban egy konferencián átadták a csatlakozáshoz szükséges iratokat, amelyet követően Antony Blinken amerikai külügyminiszter üdvözölte Svédországot a NATO 32. tagjaként.

Cikkünk frissült.

Szerda reggel számoltunk be arról, hogy hivatalosan is kihirdették a Magyar Közlönyben a svéd csatlakozás jegyzőkönyvének aláírását. A cikkben kitértünk arra is, milyen lépésekre van még szükség a folyamat lezárásához.

Csütörtökön felpörögtek az események 

A Reuters hírügynökség kora délután közölte a svéd kormány egyik közleményére hivatkozva, hogy a kormány még csütörtökön összeül,

és zöld utat adnak ulf kristersson svéd kormányfőnek és a külügyminiszternek, Tobias Billströmnek ahhoz, hogy Washingtonban átadhassák a csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat.

A svéd kormányfő és a külügyminiszter a minap Washingtonba utazott. Így tett egyébként Szijjártó Péter is, aki már szerdai Facebook-posztjában arról írt, hogy órák maradtak hátra Svédország csatlakozásáig.

Az amerikai külügy bejelentette, hogy lezárul a csatlakozási folyamat 

Arról már a Reuters is írt kora délután megjelent cikkében, hogy a svéd kormány képviselői még csütörtökön átadják az amerikaiaknak a dokumentumokat, és ezzel Svédország azonnali hatállyal a NATO 32. tagjává válik. Hogy pontosan mikor történik ez meg, azt viszont nem írták.

A svéd kormányfő oldalán viszont azt közölték 14.45-kor, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalosan meghívta őket a szövetségbe, és hogy Svédország hamarosan a NATO 32. tagja lesz.

Eközben az Egyesült Államok külügyminisztériuma közölte, hogy a svédek minden feltételt teljesítettek a csatlakozáshoz, és ezzel lezárult a csatlakozási protokoll.

2024. március 7-én teljesültek az Észak-atlanti Szerződéshez csatolt, a Svéd Királyság csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv II. cikkében meghatározott hatálybalépési feltételek

írták

A következő órákban még néhány hivatalos ceremóniára sor kerül ezzel kapcsolatban. Úgy tudni, hogy Ulf Kristersson (magyar idő szerint) 17.15-kor találkozik Antony Blinken külügyminiszterrel, majd átadja a csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat. E dokumentumok átadásával válik Svédország hivatalosan a NATO tagjává. 

Svédország erős demokrácia egy erős hadsereggel, amely osztja értékeinket és világnézetünket. Azzal, hogy Svédország NATO-szövetségesünk lesz, az Egyesült Államok és a szövetségeseink még nagyobb biztonságban lesznek

– írta egy nemrég kiadott közleményben a Fehér Ház. Az utolsó, csatlakozáshoz köthető ceremóniára azonban már csak hétfőn kerül sor: korábbi hírek szerint ugyanis akkor vonják fel a svédek zászlaját Brüsszelben, a NATO központja előtt.

A csatlakozással Svédország hosszú ideje tartó katonai semlegességének korszaka ér véget. A svédek egyébként már az utóbbi években is tartottak közös hadgyakorlatokat a NATO-val és az európai országokkal: már a nemrég, március elején indult gyakorlatnak is aktív résztvevői.

Szijjártó Péter is közölte, hogy leadták a dokumentumot 

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációs okirata leadásra került az amerikai külügyminisztériumnál –  jelentette be csütörtökön a dokumentumot személyesen Washingtonba eljuttató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ez a mai nap reggelén, hely idő szerint 8 órakor, azaz otthon délután 2-kor megtörtént. Utasításomra hazánk washingtoni nagykövete, Takács Szabolcs bement az amerikai külügyminisztériumba, bevitte a ratifikációs dokumentumot, [....] és ezáltal Magyarország részéről minden munkát elvégeztünk annak érdekében, hogy Svédország a NATO tagja lehessen

– közölte (az amerikai külügy ezután a leadás után adhatta ki a fenti közleményt arról, hogy minden feltétel teljesült Svédország csatlakozásához).

Az MTI szerint a magyar külügy azt is közölte, hogy Szijjártó ezt követően telefonon egyeztetett svéd kollégájával. A külügyminiszter leszögezte: ahhoz, hogy a svéd NATO-tagság ratifikációját nemrég jóváhagyta az Országgyűlés, lényeges volt a Magyarország és Svédország közötti bizalom újraépítése, amiért a két miniszterelnök is sokat tett, egyebek mellett a védelmi megállapodás kiterjesztésével, ami kellő alapot adott a folyamat továbbléptetéséhez.

Hivatalos: üdvözölték Svédországot a NATO tagjaként

Időközben meg is kezdődött az a ceremónia, amelynek részeként Ulf Kristersson és Tobias Billström átadták Antony Blinkennek a csatlakozási dokumentumokat.

Az esemény láthatóan jó hangulatban zajlott le, akárcsak a dokumentum átadása, amelyet követően az amerikai külügyminiszter egy kedélyes „welcome”-mal üdvözölte a svédeket. Majd azt mondta:

Hadd legyek az első [személy], aki Svédországot a washingtoni szerződést aláíró félként, és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének harminckettedik tagjaként üdvözli.

Blinken azzal is viccelődött, hogy sokat kellett várni a csatlakozásra, de végül megtörtént. Beszélt arról is, hogy  

Svédország nagyjából kétszáz évre visszatekintő semlegességet adott fel annak érdekében, hogy a NATo-hoz csatlakozzon.

(Az északi ország legutóbb Napoleon idején, 1814-ben állt hivatalosan háborúban, bár kisebb-nagyobb szerepük később is volt bizonyos katonai konfliktusokban). 

Antony Blinken megjegyezte azt is, hogy a 2022-es orosz invázió előtt a svéd lakosságnak még csak az egyharmada támogatta a NATO-hoz való csatlakozást (az akkor készült közvélemény-kutatások tükrében).Ezen kívül beszélt arról,  hogy a svédek ugyanazokat az értékeket (demokrácia, jogállam stb.) vallják, amelyek a NATO középpontjában állnak, és hogy a NATO nem agresszor, hanem egy védelmi szövetség, amelynek az agresszió elrettentése a célja. 

Ulf Kristersson a saját felszólalásában történelmi pillanatnak nevezte a csatlakozást. Személyesen mondott köszönetet Antony Blinkennek és Joe Biden amerikai elnöknek az ezzel kapcsolatban tett erőfeszítéseikért. 

A mai nap a szabadság győzelme. Svédország egy szabad, demokratikus, szuverén döntést hozott a NATO-hoz való csatlakozásról [...] Ez Svédország és a NATO erejét bizonyítja

– mondta Kristersson, utalva arra is, hogy a svéd nemzet támogatta ezt a döntést. 

Az eseményt az amerikai külügy élőben közvetítette a YouTube-on: 

Rovatok