Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a NATO hadgyakorlata, több mint húszezer katona vesz részt

2024. március 4., hétfő 15:43

Finnországban, Svédországban és Norvégiában kezdődött NATO-hadgyakorlat az északi területek védelmében. A Norvégia által vezetett Nordic Response 2024 kódnevű gyakorlaton több mint négyezer katona vesz részt Finnországból, Svédország légiereje, szárazföldi hadereje és haditengerészete pedig mintegy 4500 katonával képviselteti magát. A közel két hétig tartó esemény része az észak-atlanti szövetség évtizedek óta legnagyobb hadgyakorlatának, amelyben 90 ezer katona vesz részt. A művelet több hónapig tart, célja pedig annak demonstrálása, hogy a szövetség képes megvédeni teljes területét egészen az orosz határig.

A NATO hétfőn megkezdte az újonnan kibővített északi területének védelmét célzó hadgyakorlatát, amelyben 13 nemzet több mint húszezer katonája vesz részt – írta az MTI. A közel két hétig tartó gyakorlatot Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban tartják, és a „beépül” a NATO átfogó, Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatába.

A gyakorlatnak idén egyenlő arányban Finnország, Norvégia és Svédország ad otthont, és részt vesz benne az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország is

A már régóta NATO-tag Norvégia által vezetett Nordic Response 2024 kódnevű gyakorlaton több mint négyezer fő vesz részt a katonailag sokáig semleges Finnországból, amely tavaly csatlakozott az észak-atlanti szövetséghez. A finn védelmi minisztérium közleményben jelentette be, hogy az ország  első alkalommal vesz részt NATO-tagállamként „a szövetség régióinak kollektív védelmét szolgáló gyakorlaton”.

A hamarosan taggá váló Svédország hadserege közölte, hogy légiereje, szárazföldi hadereje és haditengerészete mintegy 4500 katonával van jelen a gyakorlaton, amelyet téli, sarkvidéki körülmények között tartanak.

Az észak-norvégiai sarkvidéken kétévente megrendezett NATO-gyakorlat eddig a Cold Response (Hideg Válasz) nevet viselte, elnevezését a norvég fegyveres erők közlése szerint a finn és a svéd NATO-csatlakozás hatására változtatták meg.

A részt vevő erők nagyjából fele szárazföldi gyakorlatot tart. A tengeren több mint 50 tengeralattjáró, fregatt, korvett, repülőgép-hordozó és különböző kétéltű hajók részvételével gyakorlatoznak, a levegőben pedig több mint száz vadászrepülőgép, szállító repülőgép, tengerfelügyeleti repülőgép és helikopter segítségével – közölte a norvég hadsereg.

Mint említettük, az északi gyakorlat „beépül” a NATO átfogó, Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatába, amely évtizedek óta  a szövetség legnagyobb hadgyakorlata. Ezen összesen 90 ezer katona vesz részt, több hónapig tart, célja pedig annak demonstrálása, hogy a szövetség képes megvédeni teljes területét egészen az orosz határig.

Rovatok