Index Vakbarát Hírportál

Hivatalos: megjelent Svédország NATO-csatlakozásának a jegyzőkönyve

2024. március 6., szerda 06:47

A Magyar Közlönyben is kihirdették, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet.

Az Országgyűlés hosszú huzavona után az előző héten hagyta jóvá a svédek NATO-csatlakozását. A minap már írtunk arról, hogy a hivatalba lépett új köztársasági elnök, Sulyok Tamás szignózta a törvényt.

A Magyar Közlöny kedd esti számában meg is jelent ennek a hivatalos szövege. Mint írták, a 2024. évi I. törvénnyel (amely „a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló Jegyzőkönyv kihirdetéséről” szól) az Országgyűlés felhatalmazást adott a jegyzőkönyv „kötelező hatályának elismerésére”. Mint írták,

a törvény a kihirdetését követő napon hatályba is lép, a svédek hivatalos csatlakozása viszont kicsivel később történhet meg.

Erről azt írták a törvény mellékletében, hogy „jelen Jegyzőkönyv akkor lép hatályba, amikor az Észak-atlanti Szerződés részes Feleinek mindegyike, annak elfogadásáról értesítette az  Amerikai Egyesült Államok Kormányát. Az Amerikai Egyesült Államok Kormánya az Észak-atlanti Szerződés részes Feleinek mindegyikét tájékoztatja minden egyes értesítés beérkezéséről és a jelen Jegyzőkönyv hatálybalépésének napjáról.”

Magyar Közlönyben megjelent törvényt Sulyok Tamás mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke írta még alá a parlament házelnökének feladatait ellátva.

Ez lesz a menetrend 

Svédország csatlakozásánál ugyanaz a folyamat mehet majd végbe, mint amit 2023 áprilisában is láthattunk a finnek csatlakozásakor.

Azt, hogy mire lehet még számítani ezzel kapcsolatban, a svéd Expressen című lap foglalta össze. Mint írták:

A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy e lépésekre várhatóan gyorsan sor kerül (konkrét dátumról viszont egyelőre sem ők, sem más nem írt). Mint írták, Pal Jonson svéd védelmi miniszter egy nemrég tartott sajtótájékoztatón azt mondta, mindössze napok kérdése lehet a csatlakozás.

Ez jó lesz Svédországnak és jó lesz a NATO-nak is. Jó lesz az egész euroatlanti térség stabilitása szempontjából, hogy Svédország teljes jogú NATO-taggá válhat

– fogalmazott. 

Rovatok