Index Vakbarát Hírportál

Amikor meghal az élet: Nyepi, a csönd ünnepe Balin

2024. március 12., kedd 17:20

Az újévet szerte a világon általában pazar tűzijátékkal, elszabadult bulikkal ünneplik. Balit kivéve. A turisták körében oly népszerű indonéz szigeten a Nyepi napján, a balinéz új esztendő kezdetén 24 órára szó szerint meghal az élet.

A Nyepi nem a mi naptárunkhoz kötött. A helyiek saját újévük napján szállnak magukba, az idén március 11-én. Az egyébként nyüzsgő utcák kiürülnek. A mentők, tűzoltók meg a rendőrök kivételével senki sem közlekedhet az utakon. A teljes forgalom leáll. Hajnali hat órától a következő reggelig senki sem dolgozik, egyszóval a szórakozási lehetőségeknek is lőttek.

A Ngurah Rai nemzetközi repteret – mint minden évben – az idén is lezárják a csönd ünnepére. Egyetlen gépet sem fogadnak, és egyetlen utasszállító sem száll fel.

Az éles kontraszt azért szembeötlő, mert az év többi napján éjjel-nappal folyamatosan zümmögnek a kismotorok, a kávézókban pedig az utcára is kihallatszó, csábító zene szól. Nyüzsög az élet.

De nem Nyepi napján. A helyiek azt mondják: ilyenkor a csendet hallgatják.

A balinéz hinduk a szent ünnepen böjtölnek, meditálnak, sőt az áramot is lekapcsolják, hogy meghitt révedezésüket semmi se zavarja. Senkivel sem találkoznak. A Nyepit családi körben töltik.

Az utcákon pecalangok, helyi biztonsági tisztek járőröznek egyetlen feladattal: hogy megbizonyosodjanak, senki sem téblábol az utcákon fölöslegesen.

Hitvallástól függetlenül a Nyepi mindenkit érint; a szokásokat nem ismerő turistákat talán érzékenyebben.

A szállodai ki- és bejelentkezés szünetel, az egyetlen elfoglaltság pedig talán csak a tévézés lehet, persze idejekorán bekészített falatkákkal, esetleg hűtött sörrel. A vendégeket a helyiek már a Nyepi előtt ellátják megfelelő tanácsokkal.

Az ünneptől függetlenül mégis annyira sokan érkeznek Balira, hogy a turistákkal már beutazási illetéket fizettetnek.

Az önvizsgálat napja

A balinéz naptár 210 napos, a Nyepi pedig a 10. holdhónap újholdját követő napra esik, az idén március második hétfőjére. A mi naptárunkkal összehasonlítva a balinéz szilveszter Ngrupuk napja. A gyerekek ekkor a gonosz szellemeket jelképező ogoh ogoh szörnyetegekkel vonulnak végig az utcákon.

A papírmaséból készült ijesztő figurákat hónapokig gyártják, majd a menet után egy pillanat alatt lángra lobbantják, jelképesen elégetik a latrokat.

Vallási és filozófiai szempontból a Nyepi az önvizsgálat napja

magyarázta a CNN-nek egy nemzetközi akadémia igazgatója. Wayan Ari maga is Balin született, és jól ismeri a helyi szokásokat. A Nyepi alkalmából mindenki elmélyül emberségében, szeretetében, türelmének és kedvességében értékeiben, amelyeket élete végéig meg kell őriznie – mondta a professzor.

Egy nappal korábban, a Ngrupuk napján minden zavaró tényezőt száműzni kell, hogy az új esztendőt önvizsgálattal ünnepelhesse mindenki.

A hagyományokkal összhangban fáklyás felvonulók járnak nagy zajt csapva házról házra, és meswát, egy helyi fűszert köpködnek az otthonok minden sarkába – elűzendő a gonoszt.

Csak hasznunkra válhat

Jóllehet az indonézek többsége muszlim, Balin jobbára hinduk élnek, és az őshonos indiaiaktól is eltérő szokásokat gyakorolnak.

Az idegenforgalom természetesen fontos bevételi forrás, ezért a látogatók figyelmét minden lehetséges módon felhívják, hogy mire számíthatnak a Nyepi 24 órája alatt.

A szállodai honlapokon ezen a napon nem lehet bejelentkezni, és foglalás sem kezdeményezhető.

A már Balin tartózkodó turisták nem hagyhatják el szobáikat a csönd ünnepe alatt.

A szállodák általában három étkezést szerveznek annak ellenére, hogy az éttermek sem nyitnak ki. Üzemel viszont a medence, sokak megkönnyebbülésére pedig működik a wifi is.

Tiszteljük saját kultúránkat, de tiszteljük vendégeinket is

– mondta Jero Mangku Tindih, az egyik előkelő hotel igazgatója.

Egyesek kifejezetten a Nyepi kedvéért utaznak Balira, másokat azonban meglepetés érhet, ha tájékozatlanok, és váratlanul mindent, még magukat is bezárva találják.

Ebben volt része egy amerikai írónőnek is, de nem bánta meg.

Ez egy gyönyörű hagyomány. Saját lelki egészsége érdekében mindenkinek csak a hasznára válhat, ha elmélyül a Nyepi csendjében

– vallotta Margot Biggs.

(Borítókép: Egy transz állapotban lévő balinéz hindu részt vesz a Melasti szertartáson a Petitenget Beachen, Badung Balin, Indonéziában, 2024. március 8-án. A rituálét, amelyről úgy tartják, hogy megtisztítja és megtisztítja az univerzumot, minden évben a Nyepi vagy a balinéz csend napja előtt tartják. 2024. március 11-én ünneplik a balinéz hindu naptár új évét. Fotó: Johanes P. Christo / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok