Index Vakbarát Hírportál

Orosz önkéntesek megindultak Oroszország ellen, fegyverrel kívánnak szavazni a választáson

2024. március 12., kedd 19:46

Kreml-ellenes orosz önkéntesek tankokkal szivárogtak be Oroszország területére, azt állítják, hogy elfoglaltak egy orosz községet. A Szabad Oroszország Légió élni kíván alkotmányos szavazati jogával az orosz választások közeledtével, s a légió katonái a gépfegyvert választották a szavazat leadásához. Oroszországban ellentmondó híreket lehet hallani a támadásról.

Az Ukrajnáért harcoló orosz önkéntesek március 12-én, kedden közölték, hogy határon átnyúló támadást indítottak Oroszországban a Belgorodi és Kurszki régió ellen, és aktív harcot folytatnak.

Kijev és Moszkva rendszeresen támadják egymás határ menti régióit drónokkal, de ritka az orosz állampolgárok által vezetett ukrán betörés.

A mostani műveletben a Szabad Oroszország Légió (LSR), az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) harcosai és a Szibériai Zászlóaljhoz kötődő önkéntesek vesznek részt.

A Szabad Oroszország Légió géppuskával szavaz

A Szabad Oroszország Légió – az orosz hadsereg egy századából alakult katonai egység, akik önként átálltak az ukrán oldalra – képviselője megerősítette a KyivPostnak, hogy harcok zajlanak Oroszország területén. Médiajelentések szerint a belgorodi Lozovaja Rudka jelenleg orosz önkéntesek ellenőrzése alatt áll.

A légió Telegram-csatornáján kedd délután bejelentette, hogy az oroszországi Kurszki területen található, határhoz közeli Tetkino község teljesen a Kreml-ellenes önkéntesek ellenőrzése alá került.

Putyin hadserege gyorsan megszökik a faluból, állásokat és nehéz felszerelést hagyva hátra

– olvasható a közleményben. A légió a közösségi médián keresztül jelentette be, hogy megsemmisült egy orosz páncélozott katonai jármű a községben.

A Kyiv Postnak adott nyilatkozatában a Szabad Oroszország Légió vezetője megerősítette, hogy a harcok jelenleg orosz földön zajlanak.

Azért vagyunk itt, hogy megszabadítsunk benneteket a szegénységtől és a félelemtől, hogy megszabadítsunk benneteket a hatalmat megragadó terrorszervezet diktatúrájától

– olvasható a közleményükben.

„A Légió a választások felé vonul” – hirdették a harcosok. Megígérték, hogy „centiről centire” visszaszerzik földjüket az orosz rezsimtől.

A légió megosztotta az orosz határon átívelő beszivárgásról készült felvételeket. A videó orosz önkénteseket ábrázol, amint az éj leple alatt, nehéz felszereléssel Oroszország területére lépnek.

„Jól felkészültünk és veszteségeket okozunk az Orosz Fegyveres Erőknek” – nyilatkozta Alekszej Baranovszkij, az orosz fegyveres erők önkéntes katonája, a Szabad Oroszország Légió tagja az ukrán 24 órás híradóban az Ukrajinszka Pravda szerint.

„Putyin nélküli Oroszországra adjuk le a voksunkat”

„A Szabad Oroszország Légió, az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szibériai Zászlóalj katonái előrenyomulnak Oroszország Kurszk és Belgorod megyéiben. Harcolnak és veszteségeket okoznak az orosz fegyveres erőknek” – mondta Baranovszkij.

Úgy döntöttünk, élünk alkotmányos szavazati jogunkkal. Itt van mögöttem egy eszköz (géppuska – a szerk.), amellyel az orosz önkéntesek, úgy döntöttek, leadják a voksukat. Mi egy Putyin nélküli Oroszországra adjuk le a voksunkat, Oroszország Putyin alóli felszabadításáért

– fogalmazott az önkéntes katona.

„Nem számítottak arra, hogy ezek a választások bizonyos bonyodalmakkal járnak számukra –mondta Alekszej Baranovszkij. – Valóban, jól felkészültünk, a legmegfelelőbb határvidéket választottuk ki az eseményre, és beléptünk az Orosz Föderáció Belgorodi és Kurszki területére. Most katonai összecsapások vannak, a helyzet nagyon dinamikusan alakul, szó szerint félóránként vagy óránként újabb földrajzi nevek jelennek meg. Nem nevezzük meg őket, mivel még mindig teljes mértékben mi irányítjuk az akciót – az orosz hadsereg visszavonul. Meglátjuk, hogyan alakul tovább a helyzet.”

Baranovszkij nem erősítette meg és nem is cáfolta az Iljusin Il–76-os katonai teherszállító repülőgép állítólagos lelövését, de azt mondta, hogy önkéntesek által működtetett drónok „megsemmisítették az Orosz Fegyveres Erők több páncélozott járművét Kurszk megyében, és sérüléseket okoznak az Orosz Fegyveres Erők tagjainak”.

„Moszkva hallgat”

Baranovszkij szerint a harcok folynak, és a helyi lakosok a pincékbe bújva reagálnak a „legmegfelelőbb módon”. Megjegyezte, el kell bújni az orosz fegyveres erők elől, mivel civil házakra lövöldöznek, ha úgy gondolják, hogy önkénteseket bújtatnak. Baranovszkij hangsúlyozta, hogy maguk az önkéntesek nem támadnak civilekre, csak „a Putyin-rezsim ügynökei”.

„Túl korai ezt megmondani, mert ez a felszabadító művelet csak néhány órája tart, de minden ilyen oroszországi razzia után nagy tömegek érkeznek hozzánk, különösen a határ menti területekről – Kurszkból, Brjanszkból, Belgorodból” – felelte Baranovszkij arra a kérdésre, hogy csatlakoznak-e hozzájuk még oroszok.

Megjegyezte, Moszkva „természetesen hallgat, mert általában úgy tesznek, mintha semmi sem történne”, de Baranovszkij szerint „az orosz vezérkarban van egy bizonyos pánik, mert nem számítottak egy második kapcsolati vonal megnyitására.”

Baranovszkij felszólította az oroszokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, vagy adjanak tájékoztatást a katonai létesítményekről, a katonai felszerelések helyéről és az orosz fegyveres erőkről.

A légiósok közel vannak. Itt az ideje, hogy megmutassuk, hogyan kell szavazni ezeken a választásokon. Megértjük, hogy most félelmetes a fegyveres erőkkel harcolni, de önök is szolgáltathatnak nekünk információkat – ez lesz a hozzájárulásuk a Putyin-rezsim elleni harchoz

– zárta gondolatait az önkéntes.

Két másik önkéntes csoport is behatolt az orosz földre

Eközben a Szibériai Zászlóalj – az elsősorban a szibériai orosz nemzeti köztársaságokból származó egység – orosz önkéntesei is bejutottak orosz területre.

Egy másik csoport, a Szibériai Zászlóalj úgy fogalmazott, hogy „ahogy ígértük, szabadságot és igazságosságot hozunk orosz földünkre”.

Kiadtak egy videót, amelyen egy csapat harcos egy erdős területen halad előre.

Mindig is fenntartottuk, hogy az Orosz Föderáció bűnözői diktatórikus rezsimjét nem lehet békés úton megdönteni. Csak fegyveres ellenállással lehet felszámolni. Ma este elkezdjük teljesíteni ezt az ígéretet

– számoltak be a zászlóalj harcosai. „Intenzív harcok folynak orosz földön” – tették hozzá.

A Szibériai Zászlóalj által közzétett későbbi videón egy oroszul beszélő, ukrán jelvényű egyenruhás katona látható, aki felszólította az oroszokat, hogy bojkottálják a hétvégi országos elnökválasztást, és csatlakozzanak a zászlóaljhoz – írja a Novaya Gazeta Europe korábbi orosz újság, amelyet a háború kitörése óta Lettországban, Rigában adnak ki.

Egy másik egység, az Orosz Önkéntes Hadtest is közzétett videókat arról, hogy csapatai állításuk szerint harcban vesznek részt az orosz–ukrán határon.

Oroszországban ellentmondó hírek keringenek

Korábban a kijevi rezsim megpróbált betörni az Orosz Föderáció határterületére a Belgorod és a Kurszk régiókban. Az Orosz Fegyveres Erők egységei az Orosz Föderáció FSZB határszolgálatának egységeivel együtt meghiúsították ezt a kísérletet. Az ukrán oldalon lévő határterületen Odnorobivka térségében legfeljebb hatvan ukrán terroristát semmisítettek meg, Nyehotejevka térségében három harckocsit és egy páncélozott szállítókocsit, Spodariusino térségében pedig két harckocsit semmisítettek meg

– jelentette be kedden az Orosz Védelmi Minisztérium a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint.

A RIA Novosztyi beszámolt arról is, hogy a védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen ukrán szabotőrök megsemmisült felszerelése látható, akik megpróbáltak betörni orosz területre a belgorodi Nyehotejevka falu közelében.

Az ukrán fegyveresek szabotázscsoportjait megsemmisítették a határátkelőnél. A felvételen sérült felszerelések és menekülő terroristák láthatók, akik elhurcolják a sebesülteket

– áll az üzenetben.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az orosz csapatok az FSZB Határszolgálattal együtt minden támadást visszavertek, és megakadályozták az államhatár megsértését. Az orosz hadsereg ezenkívül visszaverte a szabotőrök további négy támadását a Kurszki régió Tetkino területén. Az ellenséget visszaszorították, akik jelentős veszteségeket szenvedtek.

A Zhest Belgorod orosz Telegram-csatorna szerint a belgorodi régió Graivoronszkij kerületét jelenleg támadások érik. Az orosz jelentések szerint az orosz légvédelem nyolc rakétát fogott el és lőtt le. Több orosz távirati csatorna az úgynevezett orosz „miliblogerekre” hivatkozva arról számolt be, hogy fegyveres csoportok aknavetős és tüzérségi támogatású teherautók segítségével próbáltak behatolni Belgorod térségébe.

Az orosz közösségi médiában az a hír járja, hogy a belgorodi határ menti település, Lozovaja Rudka most orosz önkéntesek ellenőrzése alatt áll. Ezt az információt Ilja Ponomarjev, az Állami Duma volt képviselője, az Orosz Önkéntes Hadtesthez kapcsolódó Nemzeti Köztársasági Hadsereg szóvivője erősítette meg.

A Kurszk régió lakói tűzpárbajról számoltak be Tetkino település közelében, a közösségi oldalakon lövöldözés hangjait rögzítő videókat osztanak meg a környékről, valamint két sérültről számolnak be, köztük egy civil áldozatról. Kurszk kormányzója, Roman Sztarovojt később közzétett egy videót a Telegramon, amelyben azt mondta, egy „szabotázs- és felderítőcsoport sikertelen kísérlete”, hogy átkeljen a régióba, tűzváltáshoz vezetett.

Az ukránok szerint autonóm akcióról van szó

Andrij Jusov, a Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának képviselője az ukrán médiát arról tájékoztatta, hogy az orosz határt megsértő orosz önkéntesek autonóm módon járnak el – írja a KyivPost.

A Szabad Oroszország Légió, az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szibériai Zászlóalj autonóm módon működik Oroszország területén önálló szervezetként, ellátva társadalmi-politikai feladataikat

– jelentette ki a tisztviselő. „Végülis az Orosz Föderáció állampolgárai, és ehhez minden joguk megvan” – zárta szavait.

Orosz önkéntesek több alkalommal hajtottak végre rajtaütést orosz területen. Az egyik figyelemre méltó incidens 2023 májusában történt, amikor két ukránbarát csoport, az Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légió tagjai átléptek Ukrajnából az oroszországi Belgorodi régióba két harckocsival, egy páncélozott szállítókocsival és kilenc másik páncélozott járművel.

Miután megtámadtak egy határállomást, elfoglalták Kozinka városát, amely a határtól 600 méteren belül található a Belgorod megyei Graivoronszkij régióban. Káosz alakult ki, amikor az ukránbarát harcosok orosz erőkkel szálltak szembe a szomszédos falvakban, mint például Glotove és Gora-Podol.

Ukrajna hangsúlyozta, az érintett harcosok orosz állampolgárok. Andrij Jusov arról számolt be, hogy a csoportok hadműveletet indítottak Belgorod megyében, hogy „felszabadítsák ezeket a területeket az úgynevezett Putyin-rezsim alól”, és „biztonsági zónát” hozzanak létre a határ mentén, hogy megvédjék az ukrán civileket a további orosz ágyúzástól.

(Borítókép: Az Orosz Önkéntes Hadtest és az Szabad Oroszország Légió csoportok katonái egy lefoglalt páncélos szállító mellett állnak nem messze az orosz határtól, 2023. május 24-én. Fotó: Sergey Bobok / AFP)

Rovatok