Index Vakbarát Hírportál

Megbénulhat a légi közlekedés a németeknél az újabb sztrájkhullám hatására

2024. március 13., szerda 20:53

A német Verdi szakszervezet a német repülőterek biztonsági személyzetét is munkabeszüntetésre szólította fel. Kezdetben nem volt világos, hogy Hannover mellett mely repülőterek érintettek, írja a Der Spiegel című német lap.

A szolgáltatási szektor munkavállalóit képviselő Verdi (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezeti szövetség már csütörtökön figyelmeztető sztrájkokra szólította fel a légiközlekedés-biztonsági erőket öt német repülőtéren. A szakszervezet szerint az egész napos sztrájk az éjszaka folyamán fokozatosan érinti Hamburg, Stuttgart, Karlsruhe/Baden Baden, Köln és Berlin repülőtereit.

Az ADV repülőtéri szövetség szerint az öt német repülőtéren csütörtökre meghirdetett figyelmeztető sztrájk miatt mintegy 90 ezer utasnak kell járattörlésekre és késésekre készülnie. A szövetség csak csütörtökön több mint 580 törölt járatkieséssel kalkulál.

Mint arról korábban beszámoltunk, kétnapos munkabeszüntetést tartanak kedden és szerdán a Lufthansa és a Lufthansa Cityline dolgozói. Frankfurtban és Münchenben összesen 1000 járat törlésére lehet számítani.

A légiutas-kísérőket képviselő UFO szakszervezet a hétvégén szólította fel munkabeszüntetésre a Lufthansánál és a Lufthansa Cityline-nál dolgozó, nagyjából 19 ezer tagját.

Az UFO elsősorban 15 százalékos béremelést követel legalább másfél éves futamidejű szerződések mellett a légiutas-kísérőknek. A szakszervezet síkra száll az inflációt ellensúlyozó, mintegy 3000 eurós prémiumért és magasabb jutalékokért is.

A kollektív tárgyalások a magánbiztonsági szolgáltatók mintegy 25 000 alkalmazottjának munkakörülményeit érintik. Az eddigi öt tárgyalási forduló nem vezetett eredményre a vitában.

A figyelmeztető sztrájkok első hulláma során több mint 1100 járatot töröltek. A Verdi 2,80 eurós órabéremelést követel tizenkét hónapon keresztül, illetve a túlórapótlékok gyors kifizetése is szerepel a követelései között, teszi hozzá a Der Spiegel.

Rovatok