Index Vakbarát Hírportál

Kína beleállt Amerikába, Peking szerint Washington zsarnokot játszik

2024. március 13., szerda 15:06

Kína arra figyelmeztetett, hogy a TikTok javasolt betiltása „visszaüthet” az Egyesült Államoknak, még a vonatkozó kongresszusi szavazás előtt.

A képviselőházi törvényjavaslat arra kényszerítené a kínai tulajdonban lévő alkalmazás üzemeltetőit, hogy megszakítsák kapcsolataikat Kínával, máskülönben elérhetetlenné teszik azt az Egyesült Államok területén.

Az amerikai tisztviselők már régóta aggodalmukat fejezik ki a TikTok miatt, potenciális nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva. A TikTok tulajdonosai többször is visszautasították a vádat, miszerint az alkalmazás használata bármilyen veszélyt jelentene a személyes adatokra.

A szerdai szavazás előtt a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Venbin azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „elnyomja a TikTokot”, annak ellenére, hogy „soha nem talált bizonyítékot arra, hogy a TikTok veszélyeztetné a nemzetbiztonságot”.

Ez a fajta zsarnoki magatartás megzavarja a vállalatok normális üzleti tevékenységét, károsítja a nemzetközi befektetők bizalmát, és rombolja a normális nemzetközi gazdasági és kereskedelmi folyamatokat. Végül ez elkerülhetetlenül visszaüt magára az Egyesült Államokra

– hangoztatta a kínai szóvivő.

A tervezett lépést a kínai média is hasonlóan támadta, több újságban szatirikus karikatúrákban gúnyolódtak az alkalmazás betiltására irányuló amerikai törekvéseken, írja a BBC.

Más közösségimédia-platformokhoz hasonlóan a TikTok is be van tiltva az ázsiai országban. Az ország felhasználói egy hasonló alkalmazást, a Duojint használják, amely csak Kínában érhető el, és amely a kormány szoros megfigyelése és cenzúrája alatt áll.

Trump korábban sürgette a tiltást, most ellenzi azt

Az amerikai törvény Kína fellépése ellenére várhatóan elfogadásra kerül, miután a politikai spektrum mindkét oldala támogatja a Tiktok betiltására irányuló erőfeszítéseket. A TikTok tulajdonosai korábban azt is állították, hogy átszervezték a vállalatot, nehogy a felhasználói adatok kiszivárogjanak az országból.

Donald Trump korábbi amerikai elnök sikertelenül próbálta betiltani az alkalmazást 2020-ban. Trump egyébként most ellenzi a tiltást, mondván, hogy az tisztességtelenül előnyhöz juttatná a Facebookot a közösségimédia-térben.

Rovatok