Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun nemcsak hadgyakorlatot, hanem tankot is vezetett Dél-Koreának üzenve

2024. március 14., csütörtök 12:19

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője Dél-Korea Egyesült Államokkal közös hadgyakorlata apropóján katonai bemutatót vezényelt, amelyen nemcsak tábornokként, hanem tankvezetőként is kipróbálta magát. Finom üzenetként értelmezhető, hogy a gyakorlaton olyan egységek vettek részt a határ közelében, amelyek „az ellenség fővárosának”, Szöulnak lőtávolságában vannak, és érdekes módon a csatát az a harckocsihadosztály nyerte, amelyik a koreai háború alatt elfoglalta a dél-koreai fővárost.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető katonai bemutatót vezényelt új harckocsi részvételével – amelyet személyesen vezetett – az elszigetelt állam legutóbbi erődemonstrációján, amelyet Dél-Korea Egyesült Államokkal közös hadgyakorlata idején és apropóján hajtottak végre – írja a Reuters a KCNA, Észak-Korea hivatalos állami hírügynökségének csütörtöki jelentésére hivatkozva.

A KCNA ÁLTAL KÖZZÉTETT FÉNYKÉPEN KIM DZSONGUN LÁTHATÓ, AMINT A FEJE KIEMELKEDIK EGY TANKBÓL. AZ ÁLLAMI MÉDIA ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY A HARCJÁRMŰVET Ő MAGA VEZETTE A HADGYAKORLATban.

Más fényképeken Kim Dzsongun bőrdzsekiben és katonákkal körülvéve szerepel, észak-koreai zászlóval ellátott tankok veszik körül a vezetőt.

Kim nagy elégedettségét fejezte ki, hogy az új típusú harckocsi sikeresen demonstrálta csapásmérő erejét a szerdai első teljesítménybemutatóján – közölte a KCNA. Az észak-koreai „gyakorló összecsapást” arra tervezték, hogy megvizsgálják a harckocsik legénységének harci képességeit, és megismertessék őket a különböző taktikai küldetések harci akcióival.

„A nehéz harckocsik gyorsan átverekedték magukat a legszörnyűbb harci körülményeken, és erőteljes csapásokkal azonnal eltalálták a célpontokat és áttörték az erős védelmi vonalakat nagy manőverezési képességgel” – áll a jelentésben.

Burkolt fenyegetés Szöul számára

Az észak-koreai erődemonstrációra akkor került sor, amikor Dél-Korea Egyesült Államokkal közös éves hadgyakorlatai befejeződtek volna csütörtökön. A Freedom Shield (Szabadságpajzs) néven ismert akciók az első hadgyakorlatok voltak azóta, hogy Phenjan novemberben felmondta a feszültségek enyhítését célzó 2018-as Korea-közi katonai paktumot.

A dél-koreai hadsereg közlése szerint az egyesített erők közös éleslövészeti gyakorlatot hajtottak végre Pocheon-si város egyik kiképzőbázisán az elmúlt héten. Az éles tűzgyakorlaton tankok, páncélozott autók, valamint FA–50-es vadászgépek vettek részt a hadsereg nyilatkozata alapján.

Észak-Korea régóta elítéli az ilyen hadgyakorlatokat háborús főpróbaként, míg Szöul tisztán védelmi jellegűnek állította be azokat.

A színlelt csata győztesének nyilvánított 105. harckocsihadosztály volt az egység, amely a koreai háború alatt elfoglalta a dél-koreai fővárost, Szöult

– közölte a KCNA. A gyakorlaton olyan egységek vettek részt a határ közelében, amelyek „az ellenség fővárosának” lőtávolságában vannak, mondta a hírügynökség, utalva Szöulra, amelynek mintegy 10 millió lakosa van.

Kimhez magas rangú tisztviselők, köztük Kang Sun Nam védelmi miniszter is csatlakozott az eseményen. Az észak-koreai vezető azután jelent meg a demonstráló akción, hogy a múlt héten a Koreai Néphadsereg tüzérségi lőgyakorlatát vezette.

(Borítókép: Katonai bemutatót tartanak Észak-Koreában harckocsiegységekkel és Kim Dzsongun észak-koreai vezető vezetésével 2024. március 13-án. Fotó: KCNA / Reuters)

Rovatok