Index Vakbarát Hírportál

Az EU nyomására még nagyobb szigorra számíthatnak a szabálytalan autósok

2024. március 14., csütörtök 07:00

Az európai diplomaták ideiglenes politikai megállapodásra jutottak egy olyan irányelvről, amely megkönnyítené a más tagállamban közlekedési szabálysértést elkövető járművezetőkkel szemben kiszabható büntetések végrehajtását.

A megállapodás – amely még nem emelkedett jogerőre – a közúti közlekedési jogsértésekre vonatkozó információk határokon átnyúló cseréjéről szóló 2015-ös irányelv módosítására vonatkozik.

„A felülvizsgált jogszabály állampolgárságtól függetlenül egyenlő bánásmódot biztosít minden járművezető számára az EU-ban” – jelentette ki Georges Gilkinet belga mobilitási miniszter.

Az új irányelv a leggyakoribb és legsúlyosabb szabálysértéseken, például a gyorshajtáson vagy az alkohol és kábítószer hatása alatt történő vezetésen kívül mostantól más szabálysértésekre is kiterjed – írja a horvát Index.

Az új szabályok hivatalos elfogadása után a tagállamoknak két és fél évük lesz arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendjükbe, értesült a hírportál.

Georges Gilkinet néhány napja arról beszélt, hogy a gyorshajtók az eddiginél is szigorúbb büntetést érdemelnének.

A gyorshajtás, a figyelmetlenség és a befolyásoltság alatt történő vezetés a három legnagyobb gyilkos az utakon. Nem tudom elfogadni, hogy egyesek Formula–1-es versenyzőnek képzelik magukat az európai utakon, hogy aztán ezzel hencegjenek a közösségi médiában. Nem lehet tolerancia azokkal szemben, akik nyíltan megszegik az előírásokat, beleértve a sebességkorlátozásra vonatkozó rendelkezéseket

– mondta a miniszter.

Utánamennek annak, aki a közösségi médiában „menőzik” a mutatványaival 

Az elképzelések szerint pénzbírsággal és egy hónaptól egy évig terjedő vezetéstől való eltiltással büntetik majd azokat, akik megosztják a saját magukról készült felvételeket, amelyeken gyorsan hajtanak.

A szigorúbb büntetésekhez a szabálysértőnek az autópályán kell vezetnie. A büntetés akkor is jár, ha a képeket csak korlátozott számú felhasználó láthatja. Gilkinet azt szeretné, ha tervét még idén életbe léptetnék.

Ausztria már lépett, a szomszédban összeállított törvénycsomag értelmében a rendőrség a jövőben elkobozhatja a gyorshajtáson ért sofőrök kocsiját. Aki lakott területen 110 kilométer/órát, autópályán pedig 200 kilométer/órát meghaladó sebességgel hajt, annak két hétre lefoglalják az autóját. Aki visszaesőként vét a törvény ellen, végleg búcsút inthet a szeretett négykerekűjének.

Rovatok