Index Vakbarát Hírportál

Álnéven Olaszországban is élhetett Európa egyik legkeresettebb bűnözője

2024. március 15., péntek 18:26

Több mint három évtizedes bujkálás után fogták el a német rendőrök Daniela Klettét, aki a Vörös Hadsereg Frakciónak, ismertebb nevén a RAF-nak volt a tagja. A nyomozások kiderítették, hogy hamis olasz papírokkal maradhatott észrevétlen a nő évtizedekig, de az sem kizárt, hogy Olaszországban is élt egy ideig.

Ahogy arról beszámoltunk, a német rendőrség február végén elfogta Daniela Klettét, a Vörös Hadsereg Frakciójának (RAF) egyik tagját, akit harminc éve kerestek. Újabb nyomok vezetnek a RAF-terrorista Daniela Klette ügyében Olaszországhoz.

Letartóztatásakor Klette állítólag „Claudia Vernone” névre szóló olasz útlevéllel rendelkezett. A múlt csütörtöki házkutatások során azonban a nyomozók állítólag egy másik személyazonossági okmányt találtak. Ezt egy „Claudia Bernadi” nevű olasz állampolgárra állították ki, aki állítólag 1963. november 12-én született. Két személyazonossági okmány, két olasz név:

az viszont még kérdés, hogy Daniela Klette a berlini lakásból való szökését tervezte, vagy már Olaszországban élt titkos életet különböző álnevek alatt.

Az, hogy az okmányokat ellopták, hamisították vagy hivatalosan állították ki, a vizsgálat részét képezi.

Egy nyomozó a Bildnek elmondta: „Régebben nagyon könnyű volt olasz útlevelet hamisítani. Ugyanolyan könnyű, mint a török útleveleket. Olaszországban is sokszor törtek be kormányhivatalokba, ahol üres dokumentumokat loptak el, így a csalók kezében volt az eredeti papír.”

Klette egyszerűen olyan személyi igazolványt fogadott el, amely éppen rendelkezésre állt. Ha dán igazolványt kapott volna, valószínűleg azt is elvitte volna. Nem lenne hihető, ha egy afrikai vagy ázsiai országból származó papírral rendelkezik

– tette hozzá.

A szövetségi főügyész szerint Klette a „Vincenzo Spano kommandó” tagja volt a RAF más tagjaival együtt. Így nevezték azokat a RAF-gyilkosokat, akik 1991. február 13-án este fegyveres támadást hajtottak végre az Egyesült Államok bonni nagykövetsége ellen.

A terroristák 250 puskalövést adtak le a követség épületére. Az épületet 65 golyó találta el. Feltűnő, hogy Vincenzo Spano olasz baloldali szélsőséges volt, akit mind az olasz „Vörös Brigádok”, mind pedig a francia „Action Directe” terrorbanda tagjának tartanak.

A hamis olasz papírok fénykora

Amikor a fontos RAF-terroristákat, Willi Peter Stollt és Elisabeth von Dycket 1978-ban, illetve 1979-ben letartóztatási kísérlet során a rendőrök lelőtték, hamis olasz személyi okmányok voltak náluk. Ezeket az olasz „Vörös Brigádok” tagjai lopták el a Comói-tónál lévő Sala Comacino üdülőhelyen.

Klette letartóztatása alkalmából a RAF által 1977-ben elrabolt és meggyilkolt Hanns Martin Schleyer fia a riportereknek így nyilatkozott: „Számomra hátborzongató, hogy egy RAF-terrorista 20 évig észrevétlenül és zavartalanul élhetett Berlin központjában.” Szerinte az is lehetséges, hogy a terrornyugdíjasok már egy ideje Olaszországban éltek.

(Borítókép: Daniela Klette volt RAF-terroristát egy kormányközpont udvarán helikopterhez vezetik. Fotó: Uli Deck / picture alliance / Getty Images)

Rovatok