Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten ismét találkozik Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba

2024. március 15., péntek 12:25

Ismét találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával – derült ki az ukrán elnöki hivatal közleményéből.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. A magyar diplomata közösségi oldalán csütörtökön arról írt, hogy megerősítették arra vonatkozó szándékukat, hogy folytassák az egyeztetéseket a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítása érdekében.  

„Mivel a lengyel–ukrán határon kialakult feszültségek miatt egyre nő a forgalom a magyar–ukrán határon, jó hír, hogy sikerült megállapodnunk Nagyhódos és Nagypalád között egy új határátkelőhely megnyitásáról, valamint lehetővé tesszük a kamionforgalmat a beregsurányi átkelőn. Az erről szóló egyezmény szövegét véglegesítettük, így hamarosan alá is tudjuk írni” – olvasható a bejegyzésben.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője és Magyarország külgazdasági és külügyminisztere megállapodott abban, hogy a jövő héten kétoldalú kormányszintű találkozót tartanak

– írják a kijevi vezetés közleményében, amelyben kiemelik, hogy Andrij Jermak és Szijjártó Péter hangsúlyozták a személyes kapcsolat fontosságát, és reményüket fejezték ki, hogy kölcsönösen előnyös megoldásokat találnak a kétoldalú, napirenden lévő legnehezebb kérdésekre.

„A folyamatban lévő párbeszéd keretében Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Magyarország külgazdasági és külügyminisztere megállapodott abban, hogy rendszeresen tartják a kapcsolatot” – írják.

Az újabb találkozóval kapcsolatban kerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, pontosan mikor, hol és kik találkoznak majd az egyeztetésen.

Válaszukat változtatás nélkül közöljük:

Videókonferencia lesz a két kormány kijelölt munkacsoportjai között, a külügyminiszterek legutóbbi ungvári tárgyalásainak nyomán.

Januárban is találkoztak

Szijjártó Péter januárban Ungváron találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, ahol az ukrán külügyminiszter mellett Andrij Jermakkal is egyeztetett. A résztvevők ezt követően sajtótájékoztatót tartottak az eseményről.

Szó volt többek közt az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségről, a kárpátaljai magyarok jogainak visszaállításáról és a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztéséről is.

Szijjártó Péter kijelentette, történtek ugyan biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítása érdekében Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatót tart 2020. szeptember 23-án. Fotó: Borsos Mátyás / KKM / MTI)

Rovatok