Index Vakbarát Hírportál

5,8-as erősségű rengés rázta meg Fukusimát

2024. március 15., péntek 07:29

Fukusimát nem kímélik a természeti katasztrófák, a Japán északi részén elterülő várost folyamatosan földrengések és szökőárak sújtják. Péntek hajnalban egy újabb, 5,8-as erősségű rengéssel kellett megbirkóznia a területnek, de szökőár ezúttal nem érkezett mellé, ráadásul az atomerőművek is egyelőre biztonságban vannak.

Pénteken kora hajnalban 5,8-as erősségű földrengés rázta meg Japánban Fukusima prefektúrát és más területeket Északkelet-Japánban, de nem állt fenn a szökőár veszélye – közölte a meteorológiai hivatal.

A 0 óra 14 perckor bekövetkezett rengés a japán szeizmikus erősségi skála szerint 5,8-as fokozatú volt Fukusima prefektúrában, Miyagi, Ibaraki és Tochigi prefektúrák számos területén pedig 4-es fokozatú – közölte a Japán Meteorológiai Ügynökség. A Kyodo News szemléje szerint a rengés középpontja Fukusima prefektúra partjainál volt, mintegy 50 kilométeres mélységben.

A prefektúrában nem érkezett azonnali jelentés sérültekről

– közölte a prefektúra kormánya.

A nukleáris szabályozó hatóság szerint a Fukusima Daiicsi és a Fukusima Daini atomerőművekben nem találtak újabb rendellenességet. Az erőművek a 2011. márciusi földrengés és szökőár okozta károk óta nem üzemelnek, de a leolvadt és elhasznált nukleáris fűtőanyagokat továbbra is hűtve tartják a létesítményekben.

A Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., az erőművek üzemeltetője közölte, hogy a földrengés miatt felfüggesztette a Fukusima Daiicsi komplexumból a tengerbe engedett kezelt radioaktív víz kibocsátását, amelyet február 28-án kezdett el.

Rovatok