Index Vakbarát Hírportál

Ismét tisztított hűtővizet engednek a tengerbe Fukusimánál

2024. február 26., hétfő 21:17

Japánban a fukusimai atomerőműnél 2024. február 28-án, szerdán kezdődik a tisztított hűtővíz tengerbe engedésének negyedik szakasza – jelentette be az üzemeltető, a tokiói elektromos művek (Tepco).

A Tepco hétfői közleménye szerint az előző három fordulóhoz hasonlóan most is 7800 tonna vizet fognak kibocsátani, amely mintegy 17 napig tart – írja a Kyodo News

A lépésre azután kerül sor, hogy február elején, tizenhárom évvel a fukusimai katasztrófa után ismét szivárgást jelentettek az atomerőműből. Ezúttal radioaktív szennyvíz szivároghatott ki a Csendes-óceánba. A tokiói elektromos művek akkor közölte, hogy nincs sugárzás, de megtiltották a belépést az érintett területre.

Japán augusztus 24-én kezdte meg a Csendes-óceánba engedni azt a vizet, amelyet elsősorban a 2011-es szökőár után leolvadt három reaktor magjának hűtésére használtak a japán északkeleti részében fekvő Fukusima Daiicsi erőműben.

Ezt a vizet, amely a talajvízből és az esőből is származik, hosszú ideig hatalmas tartályokban tárolták az erőmű területén, és kezelték, hogy megtisztítsák a radioaktív anyagoktól. Kivételt jelent a trícium, amely a szakértők szerint csak nagyon magas koncentrált dózisban veszélyes.

Ezért a Tepco a tríciummal kezelt vizet jelentős mennyiségű tengervízzel hígítja fel, mielőtt az óceánba engedi, hogy radioaktivitása ne haladja meg az 1500 bequerel/literes határértéket. Ez a határérték 40-szer alacsonyabb, mint a japán szabvány, és majdnem hétszer alacsonyabb, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az ivóvízre meghatározott határérték (10 000 bequerel/liter).

A NEMZETKÖZI ATOMENERGIA-ÜGYNÖKSÉG (NAÜ) JÓVÁHAGYTA A VÍZ TENGERBE ENGEDÉSÉT.

A folyamat elindítása azonban diplomáciai válságot okozott Japán és Kína között, amely augusztus végén felfüggesztette a japán tengeri termékek teljes importját. Oroszország, amelynek kapcsolatait Japánnal szintén megterhelik a Tokió által az ukrajnai háború kezdete óta Moszkva ellen bevezetett szankciók, ugyanezt tette.

A Tepco közölte, hogy a három korábbi kibocsátást követően nem észleltek rendellenes tríciumszintet a közeli óceán vizében. 

Rovatok