Index Vakbarát Hírportál

Youtuberek verték át Tucker Carlsont

2024. március 16., szombat 14:39

Két brit youtuber egy videóadásban verte át Tucker Carlson amerikai műsorvezetőt, akit Katalin hercegné botrányával kapcsolatban vezettek meg. Az adás közzététele előtt azért szóltak neki az átverésről, hogy ne kezdjen el hamis híreszteléseket terjeszteni a sok millió követőjének.

A Fox News korábbi műsorvezetője, Tucker Carlson tavaly nyáron Orbán Viktorral, bő egy hónapja pedig Vlagyimir Putyinnal készített interjút.

A műsorvezetőt egy Josh & Archie néven futó brit youtuberpáros kereste fel nemrég. Egyikük, Archie Manners azt állította, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné hivatalában, a Kensington-palotában dolgozott,

és el tudja mondani neki azt, hogy mi is történt pontosan azzal a megszerkesztett fotóval, amellyel Katalin hercegné lebukott a napokban.

Manners azt állította, hogy a hercegi pár digitálistartalom-készítője volt, akit amiatt rúgtak ki, hogy lebukott a kép meghamisításával. Ennek bizonyságaként az interjú előtt megmutatott a műsorvezetőnek néhány olyan fabrikált dokumentumot is, amely azt „bizonyította”, hogy a Kensington-palota alkalmazottja volt.

Az egyik dokumentumba egyébként egy olyan záradékot is beleírtak, amely önmagában elárulhatta volna, hogy ez az egész egy átverés, ha felfigyelnek rá Carlsonék. A záradékban azt írták: 

a palotának joga van amputálni az alkalmazott egyik végtagját, ha megbukik a próbaidőn.

Tucker Carlsonnak és csapatának azonban ez nem tűnt fel. A dokumentumok fényében elhitték Archie Manners történetét, és behívták egy londoni stúdióba, ahol videóinterjút adott Carlsonnak. A műsorvezető az interjú elején meg is jegyezte:

Mindent megtettünk, hogy ellenőrizzük, a személyazonossága az-e, amit mond. Ön nem egy hamis Navalnij, és nem is tréfát űz.

Manners ezután elmesélte a történetét az adásban, miszerint a rossz szerkesztése miatt rúgták ki a palotából. Sőt, azt állította, hogy a fotót még a karácsonyi ünnepek idején készítette Katalin hercegné nagybátyja, és hogy a háttérből ki kellett szerkesztenie a karácsonyfát is.

Ez egy lenyűgöző történet

– mondta erre Tucker Carlson, aki az interjú végén megköszönte Archie Manners közreműködését, és azt ígérte, hogy a jövő hét elején levetítik az interjút a Tucker Carlson Networkön. Minderről videó is készült, amelyet a youtuberek osztottak meg: 

Manners és társa, Josh Pieters utóbb szóltak Tucker Carlsonnak, hogy az egész, amit Archie elmondott, kamu. Mint a Deadline magazinnak mondták: nem szerették volna azt, hogy Carlson elkezdjen álhíreket terjeszteni a 12,6 millió követővel rendelkező közösségi oldalán.

Archie Manners a lapnak azt is elárulta, azzal beszélte rá Carlsont az interjúra, hogy azt mondta neki: azért őt kereste fel, mert a brit „mainstream sajtó nem mer hozzányúlni” a történetéhez. A magazin felkereste a Tucker Carlson Networköt is a történtekkel kapcsolatban, de ők nem kívánták kommentálni az esetet. 

Rovatok