Index Vakbarát Hírportál

Amerika elsöpri a TikTokot

2024. március 18., hétfő 10:49

Az Egyesült Államok Kína-ellenes héjáinak következő célpontja a Z generáció kedvenc alkalmazása. A kockázatoknak kevesebb köze van ahhoz, hogy ki az alkalmazás tulajdonosa, mint ahhoz, hogy ki írja a kódot és az algoritmusokat, amelyek a TikTokot működtetik.

Hónapokig tartó szünet után újra kitört a TikTok betiltása körüli polémia az Egyesült Államokban. A törvényhozók kétpártilag egyhangúlag támogattak egy törvényjavaslatot, amely eltávolítaná a rövid formátumú videókat kínáló alkalmazást az amerikai alkalmazásboltokból, hacsak a tulajdonosa, a kínai technológiai óriás ByteDance nem adja el azt egy amerikai vagy az Egyesült Államokkal szövetséges cégnek.

A szerdai szavazáson 352 képviselőházi képviselő szavazott a törvényjavaslat mellett, köztük 197 republikánus és 155 demokrata, és csak 65-en szavaztak ellene. A törvényjavaslatnak most a szenátuson kell átmennie, ahol még nem teljesen világos a jövője, de Joe Biden amerikai elnök a múlt héten kijelentette, hogy aláírja a törvényt, ha az az asztalára kerül.

A törvényjavaslatot Mike Gallagher wisconsini republikánus képviselő terjesztette elő, aki – az Egyesült Államok és a Kínai Kommunista Párt közötti stratégiai versennyel foglalkozó képviselőházi különbizottság elnöke – anélkül, hogy név szerint megemlítené az alkalmazást, 180 napos határidőt ad minden olyan alkalmazásnak, amely külföldi tulajdonban van, és amelyet nemzetbiztonsági fenyegetésnek ítélnek, hogy tulajdonjogát egy nem ellenségesnek minősülő szervezetre ruházza át – írja elemzésében a Foreign Policy.

Gallagher és több más képviselő azonban egyértelművé tette, hogy a TikTok a célpont.

A TikTok veszélyt jelent nemzetbiztonságunkra, mert a ByteDance tulajdonában van, amely a Kínai Kommunista Pártnak dolgozik. Ez a törvényjavaslat ezért arra kényszeríti a TikTokot, hogy szakítson a Kínai Kommunista Párttal

– mondta Gallagher a szerdai szavazás előtt a képviselőházban tartott beszédében. 

Nem ez az első kísérlet

Ez messze nem az első amerikai kísérlet a TikTok betiltására, a kényszerített leválasztás először 2020 augusztusában merült fel Donald Trump korábbi elnök végrehajtási utasításával. Ezt a törekvést több szövetségi bíróság is leállította, mivel úgy ítélte meg, hogy a Trump-kormányzat „valószínűleg túllépte a hatáskörét”, amikor megpróbálta felhasználni az alkalmazás betiltására vonatkozó hatáskörét.

Ha ezúttal a törvényhozás útjára lépünk, az „talán 200 százalékkal nagyobb súlyt ad” az esetleges tiltásnak – mondta Lindsay Gorman, Biden korábbi fehér házi technológiai tanácsadója, aki most a German Marshall Fund Szövetség a Demokrácia Biztonságáért nevű szervezet technológiai és geopolitikai csoportját vezeti.

A TikTokra gyakorolt nyomás a Biden-kormányzat alatt is folytatódott, de a képviselőházban és a szenátusban tett későbbi, az alkalmazás betiltására vagy korlátozására irányuló erőfeszítések nem nyertek támogatást. Biden 2022-ben törvénybe iktatta a TikTok amerikai kormányzati eszközökön való használatának tilalmát, de a szélesebb körű tiltásra irányuló felhívások még nem váltak valóra.

Ez most gyorsan megváltozhat, figyelembe véve a legutóbbi törvényjavaslat kétpárti és végrehajtói támogatását, valamint azt a tényt, hogy a Házban való elfogadására alig egy héttel azután került sor, hogy Gallagher előterjesztette azt. Ez része a kínai technológiai ipar által jelentett fenyegetés szélesebb körű felismerésének. A Biden-kormányzat négyéves hivatali idejének nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta ezt tompítani, beleértve a félvezető chipek exportjára; a külföldre irányuló technológiai befektetésekre vonatkozó számos korlátozást; és nemrégiben az adatbiztonságról szóló végrehajtási rendeletet.

A tilalom most politikailag sokkal elfogadhatóbb megoldásnak tűnik a felek között, míg néhány évvel ezelőtt ez nem így volt. Különösen a közelmúltbeli adatbiztonsági korlátozások jeleztek olyan problémákat, amelyek miatt ez lehetővé vált

– mondta Reva Goujon, a Rhodium Group igazgatója, akinek kutatásai az amerikai–kínai kapcsolatokra és Kína iparpolitikájára összpontosítanak.

A TikTok eddig képes volt elhárítani az amerikai nyomást, és eloszlatni az adatgyűjtési gyakorlatával és az algoritmusai feletti kínai befolyással kapcsolatos félelmeket, 1,5 milliárd dollárt költött egy „Project Texas” nevű kezdeményezésre, amely arra törekszik, hogy az amerikai TikTok-felhasználók adatait úgy különítse el, hogy azokhoz az országon kívülről ne lehessen hozzáférni. Mivel azonban ezek az erőfeszítések megkérdőjeleződtek, és a törvényhozók a betiltást szorgalmazzák, az alkalmazás most támadásba lendült.

Ennek a törvényalkotásnak előre meghatározott végkifejlete van: a TikTok teljes betiltása az Egyesült Államokban

– mondta a TikTok szóvivője egy nyilatkozatban. A múlt héten a TikTok push értesítéseket küldött több millió amerikai felhasználójának, amiben arra kérte őket, hogy lépjenek kapcsolatba választott képviselőikkel, és mondják meg nekik, hogy ellenezzék a jogszabályt, aminek következtében több kongresszusi irodát elárasztottak a hívások.

Azok az algoritmusok, amelyek azt irányítják, hogyan figyeli a TikTok a felhasználói működését, és ez alapján hogyan dobja fel számukra a személyre szabott tartalmakat, a legfontosabb elemei annak az alkalmazásnak, amelyet ma már 170 millió amerikai használ a telefonján. Ez az ország fele.

Kiherélhetik a TikTokot az amerikaiak

Az algoritmusok azonban nem a TikTok tulajdonában vannak; azokat a kínai anyavállalatnak, a ByteDance-nek dolgozó mérnökök fejlesztik, ami a kódot nagy titokban fejleszti szoftverlaboratóriumaiban, Pekingben, Szingapúrban és a kaliforniai Mountain View-ban. Kína azonban olyan rendeleteket adott ki, amelyek célja, hogy a ByteDance algoritmusainak külsősök számára történő engedélyezése előtt a kormányzat általi felülvizsgálatot írjon elő. Kevesen számítanak arra, hogy ezeket az engedélyeket kiadják – ami azt jelenti, hogy a TikTok eladása egy amerikai tulajdonosnak a mögöttes kód nélkül olyan lehet, mintha egy Ferrarit adnának el a motor nélkül – írja elemzésében a The New York Times

A törvényjavaslat előírná, hogy az új, nyugati tulajdonú TikTokot el kell vágni minden, a ByteDance-szel fennálló „operacionális kapcsolattól, beleértve a tartalomajánló algoritmus működtetésével kapcsolatos együttműködést”. Az új, amerikai székhelyű vállalatnak tehát saját, made-in-America algoritmust kellene kifejlesztenie. Lehet, hogy ez működne, de az is lehet, hogy megbukna. A TikTok klasszikus algoritmus nélküli változata gyorsan használhatatlanná válhat a felhasználók számára és értéktelenné a befektetők számára. És jelenleg Kínát nem ösztönzi semmi arra, hogy engedjen.

Mindez a világ két legerősebb technológiai szuperhatalma közötti szélesebb körű szembenállás része. A szócsata mindennap lejátszódik, többek között Biden elnök elutasításában, hogy Kínának eladja a legfejlettebb számítógépes chipeket, és Kína tiltakozásában a történelem egyik legsikeresebb fogyasztói alkalmazásának kényszerértékesítése ellen. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy Washington

hegemón lépésekhez folyamodik, amikor a tisztességes versenyben nem lehet sikerrel járni.

Ez egy figyelemre méltó probléma, olyan, amelyet nem láttak előre, amikor a TikTok 2016-ban először kiadta az alkalmazását. Akkoriban Washington más pekingi problémákra összpontosított. Azzal vádolta a kínai hírszerző ügynökségeket, hogy ellopták több mint 22 millió amerikai kormánytisztviselő és vállalkozó biztonsági engedélyének aktáit. Továbbá még mindig fájt neki az amerikai chiptervek, sugárhajtómű-technológiák és az F–35-ös vadászgép terveinek kibernetikai úton történő ellopása.

Senki sem gondolt arra a lehetőségre, hogy a kínai mérnökök olyan kódot tervezhetnek, amely, úgy tűnik, jobban megérti az amerikai fogyasztók gondolkodásmódját, mint maguk az amerikaiak. Az amerikaiak milliói kezdték el a kínaiak által tervezett szoftvereket – amelyeknek a működésmódját senki sem értette igazán – az iPhone-jukra és az Androidjukra telepíteni.

Ez volt az első kínai fejlesztésű fogyasztói szoftver, amely az Egyesült Államokban is virálissá vált. Egyetlen amerikai cég sem tűnt képesnek arra, hogy kiszorítsa. Így aztán nem sokáig tartott, mire általános jelenléte aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy a kínai kormány felhasználhatja-e a TikTok által gyűjtött adatokat az amerikai állampolgárok szokásainak és ízlésének nyomon követésére. Az állami kormányok pánikszerűen elkezdték letiltani az alkalmazást az állami tulajdonú telefonokról. Így tett a hadsereg is.

A tisztviselők azonban tudják, hogy nem tudják elszakítani az applikációt a felhasználóktól – ezért is nevetséges a TikTok betiltásával való fenyegetés, különösen egy választási évben. Gina Raimondo kereskedelmi miniszter figyelemre méltó őszinteséggel a Bloombergnek tavaly azt mondta, ha bármely demokrácia azt hiszi, hogy egyenesen betilthatja az alkalmazást,

a bennem élő politikus azt gondolja, hogy ezzel szó szerint örökre elveszítesz minden 35 év alatti szavazót.

(Borítókép: Ramsey Cardy / Getty Images Hungary)

Rovatok