Index Vakbarát Hírportál

Iszlamista támadási kísérletet hiúsított meg a német rendőrség

2024. március 19., kedd 17:34

Őrizetbe vettek Németországban két afgán állampolgárt, akik a gyanú szerint fegyveres támadásra készültek a svéd parlament közelében – közölte kedden a német szövetségi ügyészségi hivatal szóvivője.

A két afgán állampolgárt Türingia szövetségi tartomány fővárosától, Erfurttól 85 kilométerre, Gera városában fogták el. Az afgánok – az ügyészségi szóvivő közlése szerint – 2023-ban csatlakoztak az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) nevű – elsősorban Afganisztánban aktív – csoportjához, ahonnan támadással kapcsolatos utasításokat kaptak egy svédországi merényletre.

A férfiak a gyanú szerint együtt kétezer euró (790 ezer forint) értékű adományt gyűjtöttek össze a szervezet számára, az interneten tervelték ki a feltételezett támadás részleteit, és több sikertelen kísérletet is tettek az ehhez szükséges fegyverek beszerzésére – közölte az MTI.

Az ügyészség által kiadott közlemény szerint a támadást a svédországi Korán-égetések elleni megtorlásként tervezték végrehajtani, a gyanúsítottak célpontjai között rendőrök is szerepeltek.

Az eddigi ismeretek szerint az őrizetbe vett személyek már konkrét előkészületeket tettek „egy véres merényletre” – közölte Marco Buschmann német igazságügy-miniszter.

Az iszlamista fenyegetettség szintje továbbra is magas, Türingiában is – mondta a Türingiai Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, Stephan Kramer, aki az Iszlám Állam terrorszervezet egyik különösen veszélyes tagcsoportjának nevezte az ISKP-t.

A csoport Afganisztánban évek óta fegyveres konfliktusban áll az ugyancsak iszlamista tálibokkal, Németországban az utóbbi hónapokban több tagját is előállították, és ezzel a csoportosulással hozták összefüggésbe annak a merényletnek a tervét is, amelyet állítólag újévkor akartak elkövetni a kölni dóm ellen.

Tavaly októberben Párizsban vettek őrizetbe két tunéziai állampolgárt egy brüsszeli merénylettel összefüggésben, amelyben egy tunéziai iszlamista merénylő lelőtt két svéd futballszurkolót.

Március elején négy embert vettek őrizetbe Svédországban, akiket terrorista bűncselekmények előkészítésével és fegyverrel kapcsolatos bűncselekményekkel is gyanúsítanak. Franciaországban három 15 és 17 év közötti tinédzsert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a korábban Belgiumban letartóztatott négy fiatallal, akik Brüsszelben terveztek merényletet.

Rovatok