Index Vakbarát Hírportál

Már a bemutatásakor illetlenül viselkedett a humanoid szaúdi robot

2024. március 19., kedd 14:44

Noha a robotok gendersemlegesek, az öltözékéből ítélve a „férfi” humanoid robot bemutatkozásakor enyhén szólva sem az elvártaknak megfelelően viselkedett egy kedves riporternő társaságában Szaúd-Arábiában.

Mohamed teljes egészében helyi tervezésű és gyártású, emberhatású robot. A QSS, egy szaúdi robotikai cég mutatta be a minap a témának szentelt rijádi fesztiválon. Mohamed ebből az alkalomból az arab férfiak jellegzetes és hagyományos viseletét, a disdasát, a bokáig érő, hosszú fehér, tógaszerű ruhát öltötte magára.

„A nevem Mohamed, és én vagyok az első, a szaúdi királyságban gyártott humanoid robotok közül” – így mutatkozott be angolul és arabul, és azt is hozzátette: a nemzeti projekt célja a mesterséges intelligencia alkalmazása terén elért eredmények ismertetése.

Az amerikai Oregonban nemrég jelentették be, hogy ipari mennyiségben évi tízezer kétlábú robotot terveznek gyártani, amelyek az Amazonnál és a hasonló óriáscégeknél az emberi munkát segítik a cipekedésben, emelésben és mozgatásban.

A rijádi fesztiválon az Al Arabija riporternője, Rávja Kásszem állt Mohamed mellett, és a robot előnyeit ecsetelte – jelentette a Business Insider.

Az egyik pillanatban azonban Mohamed váratlanul megmozdult, majd a nő hátsójára tette a kezét, sőt a kabátkáját is fellebbentette.

Kásszem félreérthetetlenül szigorú és megvető pillantással mérte végig a robotot, és a kezével megálljt parancsolt.

A robotok sem tévedhetetlenek

A szaúdi eset csak egy ártatlan pajkosságnak tűnhet, a robotok ugyanis sokkal súlyosabb hibákat is vétettek már.

Egy floridai nő férje nemrégiben azért indított pert, mert feleségét műtét közben, a vékonybél átégetésével véletlenül megölte egy robotsebész.

Szerencsére ennél viccesebb esetek is akadtak. A koronavírus-járvány idején egy skót focimeccset hús-vér operatőrök helyett mesterséges intelligencia vezérelte robotkamerákkal közvetítették. Az egyik pillanatban a kamerák a labdát a vonalbíró kopasz fejével tévesztették össze, és attól kezdve a tar koponya mozgását követték a laszti helyett.

Az Amazon Alexája egy hamburgi háztulajdonos életét keserítette meg azzal, hogy önálló életre kelt, miközben gazdája nem volt otthon.

Alexa olyan hangerővel bömböltette a zenét, hogy a szomszédok rendőrt riasztottak. Miután senki sem nyitott ajtót, kénytelenek voltak betörni, hogy elnémítsák a zajos személyi asszisztenst. Pedáns németek lévén a rendőrök lakatost hívtak, és bejárati zárat cseréltettek, hogy illetéktelenek ne jussanak Oliver Haberstroh otthonába. Ezek után azonban maga a tulajdonos sem tudott belépni saját házába. Nem sokkal később Alexa gyártását végleg leállították.

Hasonló sorsra jutott a DeepTrace is, amely felöltözött személyekről röntgentechnológiával pillanatok alatt ruhátlan képet állított elő. Eredetileg egészégügyi vizsgálatok végzésére szánták.

Autonóm viselkedés

Illetlenül viselkedett – ezzel vádolták a közösségi médiában a szaúdi riporternőt tapizó Mohamedet. A robotot kifejlesztő QSS azzal védekezett, hogy a humanoid eszköz „teljesen autonóm”, amely „függetlenül, közvetlen emberi irányítás nélkül működik”.

A gyártó szerint személyzete a fesztiválon „proaktívan tájékoztatta résztvevőket, az újságírókat is beleértve, hogy a robottól tartsanak a biztonságos távolságot a bemutató alatt”.

A felvételek és az eset körülményeinek elemzése alapján Mohamed „viselkedése nem tért el az elvárttól” – állította a QSS.

A hasonló esetek megelőzése érdekében azonban a jövőben megakadályozzák, hogy „bárki közel kerüljön a robot aktivitási területéhez” – üzente a robotikai cég.

Rovatok