Index Vakbarát Hírportál

Csúcstalálkozót tartanak az Unió vezetői, Orbán Viktornak is üzentek

2024. március 20., szerda 19:43 | aznap frissítve

Az Európai Politikai Közösség következő, negyedik csúcstalálkozóját Angliában rendezik július 18-án, a Blenheim-palotában. A csúcstalálkozót Ukrajna támogatásának szempontjából fontos időpontban rendezik, a harci cselekmények nyáron intenzívebbé válhatnak. Emellett a találkozón szó lesz az illegális bevándorlás kérdésének kezeléséről is. Az esemény hírére az Európai Tanács elnöke is reagált, Orbán Viktort is megemlítve bejegyzésében.

Angliában rendezik az Európai Politikai Közösség (EPC) következő, negyedik csúcstalálkozóját július 18-án a Blenheim-palotában – számolt be róla az MTI.

Az angliai EPC-csúcsot fontos pillanatban rendezik Ukrajna támogatásának szempontjából, hiszen a harci cselekmények a nyáron várhatóan intenzívebbé válnak – áll a londoni miniszterelnöki hivatal közleményében.

A találkozón szóba kerül a további együttműködés mikéntje az illegális bevándorlás jelentette, a kontinens egészét érintő „hatalmas kihívás” kérdésében, és bármely más olyan ügy is napirendre kerülhet, amelyet a résztvevő országok szeretnének megvitatni – hangsúlyozta keddi tájékoztatásában a Downing Street.

Az Egyesült Királyság az Európai Politikai Közösség július 18-i ülésén mintegy 50 európai vezetővel fog találkozni, hogy megvitassák az olyan közös kihívásokat, mint Ukrajna és az illegális migráció

– írja X-bejegyzésében az Egyesült Királyság brüsszeli képviselete.

Magyarországon is lesz ülés később, Charles Michel üzent Orbán VIktornak 

Charles Michel is megosztotta a találkozóról szóló bejegyzést, megemlítve az Európai Politikai Közösség angliai találkozóját, valamint egy másikat, amelyet november 7–8-án, Magyarországon tartanak. A posztban megszólította Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét is. 

Várakozással tekintünk a július 18-án az Egyesült Királyságban és november 7–8-án Magyarországon megrendezésre kerülő Európai Politikai Közösségi találkozók elé. Két nagy lehetőség az érdemi megbeszélésekre, mivel ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe a stabilitás, a biztonság, az energia és a migráció terén

– írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A Downing Street keddi tájékoztatása szerint az értekezletet július 18-án tartják a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori otthonában.

A londoni miniszterelnöki hivatal a helyszín kiválasztásával kapcsolatban hangsúlyozza, hogy Churchill központi szerepet töltött be az Európát fenyegető agresszió és zsarnokság elleni fellépésben.

A kastélyt a második világháború idején a brit elhárítás (MI5) használta, miután londoni központját egy német légitámadásban bombatalálat érte. 

Az Európai Politikai Közösség eddigi három csúcstalálkozóját Prágában, Chisinauban, illetve a spanyolországi Granadában rendezték.

A Downing Street keddi tájékoztatásában felidézi, hogy az EPC előző három csúcstalálkozója jelentős mértékben elősegítette Európa egységesítését az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben, emellett hozzájárult az energiaellátási biztonság erősítését célzó európai együttműködés megteremtéséhez és az illegális bevándorlás problémájának kezeléséhez is.

Az EPC-t 2022-ben hozták létre európai országok politikai-stratégiai kérdésekkel foglalkozó egyeztető és együttműködési fórumaként.

Rovatok