Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor bejelentkezett, és rögtön elmondta, mi a legfontosabb kérdés

2024. március 21., csütörtök 15:02

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Nukleáris Szövetség találkozója után uniós csúcson vesz részt Brüsszelben.

„Indul a brüsszeli csúcs” – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor a fotó mellé, amelyen Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel látható.

A magyar kormányfő közölte:

A legfontosabb kérdés az ukrán gabona ügye. Az ukrán dömping lassan tönkreteszi az európai és a magyar gazdákat. A magyar álláspont világos: meg kell védenünk a gazdáinkat!

Az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek tanácskozását felvezető cikkünkben arról írtunk, hogy az agrárpolitika mellett az uniós bővítés, az ukrajnai háború és a közel-keleti helyzet is napirenden lesz. Orbán Viktor az uniós egyeztetés előtt az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján vett részt.

„Magyarország még többet fektet a nukleáris energiába”

A nagy mennyiségű elektromos áram olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát előállítása követelményének csak a nukleáris úton előállított elektromos áram tud megfelelni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján csütörtökön az MTI szerint.

Orbán Viktor beszédében közölte, Magyarország mintegy öt évtizede használ nukleáris energiát, biztonságot nyújtva az ország energiaellátásának.

A magyar elektromos áram mintegy felét nukleáris erőmű állítja elő, amely az elektromosáram-szükséglet mintegy harmadát fedi le. Erre a tapasztalatra alapozva Magyarország nemcsak arról döntött, hogy fenntartja a már létező kapacitásait, hanem még többet fektet a nukleáris energiába, és 70 százalékkal növeli részesedését a nemzeti elektromos ellátásban

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Rovatok