Index Vakbarát Hírportál

„Aki ma démonizálni próbálja Orbán Viktort, szándékosan teszi” – véli az európai pártelnök

2024. március 22., péntek 06:25

Orbán Viktor kompatibilis Európával, és aki ma démonként próbálja lefesteni, eszközként használja egy kisebbségi politikai pozíció másokra kényszerítésére – mondta Nicola Procaccini, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) társelnöke a pártcsaládnak az olaszországi Subiacóban rendezett találkozóján csütörtökön, melyen az európai konzervatívok 12 pontos chartája is megszületett.

Nicola Procaccini, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt európai parlamenti frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy „Orbán Viktort demokratikusan megválasztották, és az Európai Unió tagja”.

Hozzátette, a magyar miniszterelnöknek „megvannak a saját nézetei, de bizonyította, hogy kompatibilis Európával, mivel Ukrajna támogatása mellett szavazott”. Az ECR társelnöke úgy vélte, „aki ma démonizálni próbálja Orbán Viktort, szándékosan teszi, eszközként, egy kisebbségi politikai pozíciót akarva kényszeríteni” másokra.

„Erősen változik a széljárás”

Nicola Procaccini kijelentette, a júniusban esedékes európai parlamenti választások búcsút intenek az Ursula von der Leyen vezette bizottsági többségnek, az utóbbi öt évhez képest majd „erősen változik a széljárás”.

„Előre lehet tudni, hogy a következő Európai Bizottság, az európai parlamenti választások eredményétől függetlenül jobbközép lesz, mivel a biztosokat a többségükben jobbközép európai kormányok jelölik” – összegezte álláspontját a társelnök.

Megjegyezte, hogy az ECR-nek semmilyen személyes kifogása nincsen Ursula von der Leyennel szemben, „mi az utóbbi évek Európai Bizottsága ellen vagyunk”. 

Az olasz politikus szerint az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) EP-frakció elnöke, Valerie Hayer csütörtökön „agresszív támadást” intézett a pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni és az ECR frakciója ellen.

Szavai rettegést mutatnak, mivel attól tart, elveszíti központi szerepét az európai intézmények egyensúlyában

– fogalmazott Nicola Procaccini, aki megjegyezte, hogy Valerie Hayer a francia elnök, Emmanuel Macron pártjának tagja, amely az „utóbbi években Brüsszelben megszavazott katasztrófákért felelős”.

Az olasz jobboldali politikus a zöldátmenet politikáját hozta fel példaként, a gazdák, állattenyésztők és halászok ellen indított háborút, az „eltörléskultúrát, amellyel az Európai Unió lelki és kulturális gyökereit akarják eltörölni”. Az ECR-találkozó résztvevői 12 pontos dokumentumban fektették le a konzervatív erők értékeit – összegezte az MTI.

Mint ismert, korábban Orbán Viktor az olasz sajtónak azt nyilatkozta, hogy az EP-választás után beülnek az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciójába. 

„Az eredeti elképzelés az volt, hogy korábban belépünk, de jelen állás szerint az európai választások után fogunk. De a válaszom az, hogy igen, készen állunk és csatlakozni fogunk a konzervatívokhoz” – mondta az olasz Agenzia Nova hírügynökség szerint Orbán Viktor két lapnak, a La Repubblicának és a La Stampának adott rövid nyilatkozatában.

További érdekesség, hogy február végén az Európai Bizottság elnöke utalt arra, hogy a júniusi EP-választások után nyitott lenne arra, hogy együtt dolgozzon az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) egyes politikusaival – bár az ő feltételei szerint.

Rovatok