Index Vakbarát Hírportál

A Kreml szóvivője közölte: Oroszország háborúban áll

2024. március 22., péntek 13:25

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: az ukrajnai invázió egy „különleges katonai műveletként” indult ugyan, de mostanra egyértelműen úgy látják, hogy „háborúban” állnak, és a Nyugatot okolta emiatt.

Az orosz vezetés első perctől fogva „különleges katonai műveletként” hivatkozott a konfliktusra, és Oroszországban (törvényileg) kötelezően így kellett megnevezni az ukrajnai eseményeket.

Dmitrij Peszkov most eltért ettől, a szóvivő ugyanis azt mondta:

Oroszország úgy véli, hogy a Nyugat beavatkozása miatt most már „háborúban” állnak.

Peszkov az Argumenty i Fakty nevű orosz kiadványnak adott nyilatkozatot, amely pénteken délelőtt jelent meg. A Reuters közlése szerint konkrétan azt mondta: 

Háborúban állunk. Igen, ez egy különleges katonai műveletnek indult, de amikor ez a csoport megalakult, amikor a kollektív Nyugat Ukrajna oldalára állt ebben, onnantól kezdve ez számunkra háborúvá vált. Én meg vagyok győződve erről. És ezt mindenkinek meg kell értenie, a belső motivációjuk miatt.

Mint a Reuters is írja, Vlagyimir Putyin orosz elnök és több tisztviselő egyre gyakrabban használta az utóbbi időben a „háború” szót (bár rendszerint tágabb összefüggésben, a Nyugattal szembeni ellentétre utalva). Ennyire nyíltan azonban még egyikük sem mondta ki azt, hogy Oroszország már most háborúban áll.

Ugyanakkor Peszkov kijelentése nyilván nem a szó szoros, jogi értelmében hangzott el. Ezt a szóvivő utóbb maga is kifejtette.

De jure [jogilag – a szerk.] ez egy különleges katonai művelet. De facto [ténylegesen – a szerk.] azonban háborúvá vált

– mondta az AFP hírügynökség szerint Peszkov. 

Később, egy újságírói kérdésre válaszolva hozzátette azt is, hogy ő ezt a szót szerinte nem ugyanabban az értelemben használta, mint azok az oroszok, akik ellen büntetőeljárás indult azért, mert „háborúnak”  nevezték az ukrajnai harcokat. (Az OVD-Info jogvédő szervezet szerint több mint 900 eljárás indult az utóbbi bő két évben).

A »háború« szót különböző kontextusokban használják. Hasonlítsa össze az én szövegkörnyezetemet az ön által idézett ügyekben foglaltakkal 

– fogalmazott.

A szóvivő arra is kitért még, hogy Oroszországnak teljesen „fel kell szabadítania” a 2022 őszén annektált négy kelet-ukrajnai területet, másképp nem lehet biztonságban az orosz nép. Továbbá arra hivatkozott, hogy Ukrajna a Krím félszigetet is vissza akarja foglalni.

Eddig tilos volt kimondani, most viszont már Vlagyimir Putyin is „globális háborúról” beszél

Mint az egyik, a háború 2. évfordulóján megjelent cikkünkben is írtuk: a hivatalos orosz megfogalmazás szerint ami Ukrajnában történik, az nem háború, hanem „különleges katonai művelet”. 

BÁR IGAZ, HOGY EGYSZER MÉG VLAGYIMIR PUTYIN IS ELSZÓLTA MAGÁT EZZEL KAPCSOLATBAN.

Az orosz elnök 2022-ben decemberében újságíróknak nyilatkozva véletlenül kimondta a „háború” szót (az orosz elnököt akkor fel is jelentették emiatt).

Peszkov mostani szavai az egyre fokozódó harcok kontextusában hangzottak el. Mint megírtuk, Oroszország a napokban egy rég nem látott erősségű támadássorozatot indított Ukrajna ellen, és többek közt Ukrajna legnagyobb vízerőműve is kritikus állapotba került.

EKÖZBEN MÉG A NYUGATI ELEMZŐKTŐL IS SORRA ÉRKEZNEK AZOK A JELENTÉSEK, AMELYEK SZERINT EGY ÚJABB OROSZ OFFENZÍVÁRA LEHET SZÁMÍTANI A NYÁRON.

Az orosz retorikai váltást jelzi többek közt az is, hogy – a Euronews szerint – Vlagyimir Putyin pár nappal ezelőtt azt mondta: Oroszország egy nagyszabású katonai konfliktusban nézhet szembe a NATO-val, ami után a világ már csak egy lépésre lesz egy globális háborútól, a harmadik világháborútól.

Ez lehet a gyakorlati következménye Peszkov szavainak?

Tatjana Sztanovaja orosz politikai elemző, az R. Politik elemzőcég alapítója azt mondta a Kreml szóvivőjének mondatairól, hogy az ilyen kijelentések – attól függetlenül, hogy a jogi helyzet változatlan maradt – nagyobb mozgásteret adhatnak az orosz hatóságoknak. Könnyebben jelenthetnek be olyan döntéseket, amelyeket általában egy háborús helyzetben szoktak meghozni – mint például a további mozgósítás elrendelése. 

Most már hivatalos: az SMO-t [különleges katonai művelet – a szerk.] háborúnak ismerték el. Természetesen az SMO de facto már régen háborúvá vált. De ez egy bizonyos pszichológiai határ, amelyen túl már más kéréseket lehet megfogalmazni mind a lakossággal, mind az elitekkel szemben, mint az SMO alatt

– összegezte Sztanovaja. 

A háború fejleményeit pénteken is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Tűzoltók oltják a tüzet egy elektromos alállomáson egy rakétatámadás után Harkivban 2024. március 22-én, az ukrajnai orosz invázió közepette. Fotó: SERGEY BOBOK / AFP)

Rovatok