Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy hajó a Vörös-tengeren, miután eltalálta egy azonosítatlan lövedék

2024. március 23., szombat 20:39

Azonosítatlan lövedék csapódott egy hajóba a jemeni Muhától 42 kilométerre nyugatra a Vörös-tengeren – közölte szombaton az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti ügynöksége (UKMTO). A támadás feltételezhetően a húszi felkelők újabb akciója volt.

A keletkezett tüzet a legénység sikeresen eloltotta. A hajó és a legénység biztonságban van. A hajó folytatja útját a következő kikötőbe – számolt be az UKMTO információi alapján a Reuters. A hajó nevéről vagy származásáról nem adtak további információkat.

A húszik november közepe óta számtalan alkalommal vetettek be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást az állásaikra.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

A húszik azt állítják, hogy támadásaikat a gázai palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, és nem hagyják abba, amíg Izrael be nem fejezi a háborút, és ki nem vonul az enklávéból.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia csapásokat mért a húszik jemeni célpontjaira, és a milíciát terrorista csoportnak minősítette át. Az amerikai hadsereg legutóbb szombaton mért „önvédelmi” csapásokat a húszik három föld alatti fegyverraktárára Jemen húszik által ellenőrzött területein.

Rovatok