Index Vakbarát Hírportál

Szlovákiában akár magyar is lehet az államfő, minden most dől el

2024. március 23., szombat 16:31

Szombaton tartják az elnökválasztás első fordulóját Szlovákiában, melyen 4,33 millió, az országban állandó lakhellyel rendelkező állampolgár adhatja le a szavazatát. A szavazatokat reggel 7 és este 10 óra között lehet leadni.

A jelölteknek a szavazatok több mint 50 százalékát kell megszerezniük, ami ha egyiküknek sem sikerül, az államfőválasztás egy második forduló keretein belül folytatódik 2024. április 6-án. Ezen az első fordulóban legtöbb szavazatot szerző két jelölt között dől el a választás eredménye.

Az államfőválasztás 11 jelöltje:

Mint arról az Index is írt, Forró Krisztián egyedüli magyar jelöltként indult a szlovák államfőválasztáson. Egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem tartja hátránynak származását.

A jelenlegi államfő, Zuzana Caputová – aki 2019 óta Szlovákia elnöke – mandátuma 2024. június 15-én jár le. Robert Fico kormányfő még tavaly decemberben tisztázta, hogy nem szeretne indulni a köztársaságielnök-választáson.

Minden rendben a szavazóhelyiségekben

Mind az 5938 szavazóhelyiségben rendben zajlik a szavazás – közölte Eva Chmelova, a belügyminisztérium népszavazásokért és választásokért felelős osztályának vezetője. Denisa Bardyova, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy rendbontást egyelőre nem regisztráltak.

Az államfőválasztáson csak Szlovákia területén lehet szavazni, külföldről – például postai úton – nem; ugyanakkor azok a külföldön élő állampolgárok is szavazhatnak az országban, akiknek nincs állandó lakhelyük.

Kora délutánra több járásban már a 20 százalékot is átlépte a részvételi arány.

Dunaszerdahely 11. számú választókörzetében az Új Szónak nyilatkozó magyar pár azt mondta, hogy „magyarként magyarra szavaznak”.

A lapnak Angyal Béla gútai hely- és politikatörténeti szakíró, etnográfus az elnökválasztással kapcsolatban kifejtette, szerinte „hiányoznak a nők a politikából, pedig Zuzana Caputová bizonyította, hogy igenis szükség lenne rájuk”. A szakértő arra utalt, hogy a 11 jelölt között csupán egyetlen nő szerepel.

A volt államfők és a jelöltek is leadták szavazatukat

Ivan Korcok államfőjelölt szavazata leadásakor elmondta: fontos, hogy a leendő köztársasági elnököt magas részvétel mellett válasszák meg.

Peter Pellegrini szintén a magas részvétel fontosságát hangsúlyozta, mikor Pozsonyban leadta szavazatát. „Minél magasabb a részvétel, annál reprezentatívabb az eredmény” – jelentette ki.

Forró Krisztián Nagymácsédon szavazott. Felbáron a községi hivatal melletti szavazóhelyiség előtt Forró kampányplakátja volt kifüggesztve, amiről az államfőjelölt később újságírói kérdésre elmondta, hogy semmit sem tudott.

Igor Matovic a közösségi oldalán azt írta, hogy természetesen ő is elment voksolni, de nem magára szavazott.

Zuzana Caputovát Bazinban kapták lencsevégre, amint leadja voksát.

A Caputová előtti államfő, Ivan Gasparovic Pozsonyban szavazott, majd rövid nyilatkozatot adott, melyben közölte: „nehéz helyzetben van az ország, szerényebb idők várnak a lakosságra, de az államfő is javíthat a helyzeten”.

A választás fejleményei az Új Szó folyamatosan frissülő cikkében követhetők.

Rovatok