Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották Írország kormánypártjának új vezetőjét

2024. március 24., vasárnap 18:05

Simon Harris minisztert választották a hatalmon levő Fine Gael ír politikai párt új vezetőjének vasárnap. Leo Varadkar lemondása után így a 37 éves Harris lehet az Ír Köztársaság eddigi legfiatalabb miniszterelnöke.

Leo Varadkar volt ír miniszterelnök szerdán jelentette be lemondását, az Ír Köztársaság soron következő választásai előtt. Varadkar két évet töltött a tisztségben.

Simon Harris volt az egyetlen jelölt, aki pályázott a párt vezetésére. Harris várhatóan csak április 9-én, a Dáil (ír parlament) ülése után hoz végleges döntést kabinetjéről. A fiatal pártvezető elmondta, „élete legnagyobb megtiszteltetése, hogy vezetheti ezt a nagyszerű pártot”.

Megköszönte a pártnak és azoknak, akik megválasztották, hogy bíztak benne, és hozzátette, hogy „kemény munkával fogja meghálálni ezt a bizalmat” – idézi Harris szavait a BBC.

A szerdán lemondott Varadkar 2017-ben lett Írország legfiatalabb taoiseachje – azaz miniszterelnöke és kormányfője –, amikor a Fine Gael vezetője lett. Lemondását március 20-án jelentette be a kormányépület lépcsőjén állva. Az ír miniszterelnök az élete „legteljesebb időszakának” nevezte az ország élén töltött éveket.

A 2020-as írországi általános választásokon Varadkar a harmadik helyre vezette pártját az alsóháza mandátumainak számában. Jelenleg a Fianna Fáil párttal és a Zöld Párttal együtt vezeti a dublini koalíciós kormányt. A pártok között létrejött koalíciós egyezmény részeként megállapodtak abban, hogy Varadkar és Micheal Martin egyenként két évig tölti be a miniszterelnöki és kormányfői, azaz a taoiseach tisztségét. 2020-ban Martint kinevezték ki kormányfőnek, Varadkar pedig a miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltötte be, majd 2022-ben felcserélték a szerepeket.

Rovatok