Index Vakbarát Hírportál

Beszólt Kínának a brit külügy

2024. március 26., kedd 20:03

Elítélő nyilatkozatot nyújtottak át kedden a brit külügyminisztériumban Kína londoni ügyvivőjének a brit demokratikus intézmények és parlamenti képviselők ellen folytatott kínai kibertevékenység miatt.

Az ügy előzményeként a londoni külügyi tárca előző nap bejelentette: a brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre, NCSC) értékelése szerint nagy valószínűséggel egy kínai kormánykötődésű szerveződés állt a brit választási bizottság rendszereiben 2021-ben és 2022-ben észlelt kiberbeavatkozás mögött − közölte az MTI. 

Az NCSC szerint szinte biztos az is, hogy jórészt ugyanebben az időszakban a szintén állami kötődésű APT 31 (teljes angol nevén Advanced Persistent Threat Group 31) elnevezésű kínai csoportosulás brit parlamenti képviselőket érintő kibertevékenységet folytatott adatgyűjtés céljával.

London szankciókat léptetett érvénybe az APT 31 és külön a szerveződés két vezető tagja ellen.

A brit külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy az ügy folytatásaként bekérette Kína londoni nagykövetségének ügyvivőjét, akivel ismertették a brit kormány egyértelműen megfogalmazott elítélő nyilatkozatát az állami kötődésű kínai szervezetek és személyek által a brit demokratikus intézmények és parlamenti képviselők ellen folytatott rossz szándékú kibertevékenység miatt.

A keddi külügyi nyilatkozat szerint Nagy-Britannia nem tűri az ilyen jellegű fenyegető tevékenységeket, és globális partnereivel együtt további erőteljes válaszintézkedéseket tesz.

David Cameron brit külügyminiszter már a tárca előző napi tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában is teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy kínai állami kötődésű szervezetek és személyek veszik célkeresztjükbe a brit demokratikus intézményrendszert és a brit politika működési mechanizmusát.

Cameron az ügyet személyesen is felvetette Vang Ji kínai külügyminiszternek.

A londoni külügyminisztérium szerint a brit kormánynak az a véleménye, hogy az észlelt kínai kibertevékenységek nagyszabású kémtevékenységi kampány részét képezik.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottsága már tavaly összeállított átfogó helyzetértékelésében megállapította, hogy a kínai hírszerzés kiterjedt és agresszív érdeklődést tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és válogatás nélkül gyűjti a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat.

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Rovatok