Index Vakbarát Hírportál

Jobban lehet Ferenc pápa, aki a saját lábán sétált be legutóbbi audienciájára

2024. március 28., csütörtök 06:11

Úgy tűnik, jobban van Ferenc pápa, aki a szerdai audienciára egyedül, bottal sétált be, és tiszta hangon mondta el szövegét.

A szerdai általános audiencia volt Ferenc pápa első nyilvános szereplése a virágvasárnapi szentmise óta a Szent Péter téren, melyen nem olvasta fel előre megírt szövegét, és homília helyett néma csendet tartott, tekintettel egészségügyi állapotára.

Az elmúlt hetekben stagnált a 87 éves pápa állapota. Március elején egy segítőjét kérte meg, hogy olvassa fel beszédeit, és súlyos mozgásszervi nehézségei miatt nem tudott a saját lábán közlekedni sem.

Ferencre pápa a Vatikán tájékoztatása szerint télen többször is szenvedett megfázástól, hörghuruttól és influenzától. Egy tavaly év végén végzett vizsgálattal ugyan kizárták az egyházfőnél a tüdőgyulladást, de a pápa mégis lemondta az ENSZ klímakonferenciájára szervezett útját, annyira súlyos, heveny, fertőző hörghurutot kapott.

Ferenc pápa emellett térdproblémákkal küzd, amely 2022-től kezdődően kerekesszék használatára kényszerítette. Általában azonban bottal vagy járókerettel és segítséggel eddig még képes volt állni és járni. Az egyházfő legutóbb tavaly nyáron, júniusban szorult operációra, amikor hasi sérvvel műtötték meg.

Megindító barátságot mutatott be Ferenc pápa

Szerdai audienciáján Ferenc pápa a türelem erényét hangsúlyozta, és újfent a békére és a világban zajló konfliktusok azonnali leállítására szólított fel – számolt be a BBC.

Azt is megjegyezte, hogy a vatikáni VI. Pál audienciateremben két férfi, két apa tartózkodik, akik közül az egyik palesztin, a másik izraeli. Elmondta, hogy mindketten elvesztették lányaikat a közel-keleti konfliktusban, mégis jó barátságot ápolnak egymással. A két férfi barátságának történetét a Terzani-díjas Colum McCann Apeirogon című regényében mesélte el, aki 2023. június 23-án találkozott Ferenc pápával a művészek audienciája során.

Gondoljunk e két ember gyönyörű tanúságtételére

– mondta a pápa, aki az általános audiencia előtt négyszemközt találkozott mindkét férfival, annak végén pedig szívélyesen köszöntötte őket.

Borítókép: Vatican Media via Vatican Pool / Getty Images

Rovatok