Index Vakbarát Hírportál

Nem javul Ferenc pápa állapota, a pápamobilba sem tudott beszállni

2024. március 7., csütörtök 08:49

A szokásos szerdai audenciáján nem volt túl jó állapotban a katolikus egyházfő. Egy videó tanúsága szerint még ahhoz is gyenge volt, hogy néhány lépcsőfokot megmásszon.

Úgy tűnik, a pápa még néhány lépcsőfokot sem tud megmászni légzési és mozgásszervi problémái miatt, beszédét pedig ezúttal is segítője olvasta fel szerdán a heti általános audencián – írja az AP News

A katolikus egyházfő heti általános audienciáját idén először tartották a szabadban, a még hűvös Szent Péter téren. 

A 87 éves Ferenc pápa azon túl, hogy megkérte egy segítőjét, olvassa fel beszédét, a pápamobilba sem tudott visszaszállni elhúzódó légzés- és mozgásszervi problémái miatt. 

Múlt szerdán Ferenc pápát kórházban vizsgálták, ahol diagnosztikai szűréseket végeztek rajta, de azok eredményeit még nem hozták nyilvánosságra. A Vatikán tájékoztatása szerint azonban ezen a télen többször is szenvedett megfázástól, hörghuruttól és influenzától a szentatya. 

Egy tavaly év végén végzett vizsgálattal ugyan kizárták az egyházfőnél a tüdőgyulladást, de a pápa mégis lemondta az ENSZ klímakonferenciájára szervezett útját, annyira súlyos, heveny, fertőző hörghurutot kapott.

Ferenc pápa emellett térdproblémákkal küzd, amely 2022-től kezdődően kerekesszék használatára kényszerítette. Általában azonban bottal vagy járókerettel és segítséggel eddig még képes volt állni és járni.

A 86 éves pápa utoljára tavaly nyáron, júniusban szorult operációra, amikor hasi sérvvel műtötték meg.

Rovatok