Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek derültek ki a halálos Flixbus-balesetről

2024. március 28., csütörtök 18:58

Legalább öt ember meghalt abban a Flixbus-balesetben, amely Németországban, Lipcse közelében történt szerda délelőtt. Az egyik utas beszámolója szerint a tragédia előtt a két szolgálatban lévő sofőr hangosan vitatkozott egymással, ami könnyen elterelhette a vezető figyelmét az útról. A busztársaság úgy tudja, hogy mindkét sofőr betartotta az előírt pihenési idejét.

Ahogy az Index beszámolt róla, szerda délelőtt karambolozott a Flixbus egyik távolsági járata Németországban, Lipcse közelében. A busz Berlinből indult Nürnberg irányába, és a végállomása Zürich lett volna. 

járművön a két sofőrön kívül összesen 53 utas volt. A balesetben sokan megsérültek, és legalább 5 ember meghalt. A tragédia a forgalmas A9-es autópályán történt, amikor a busz hirtelen jobbra kanyarodott, majd az oldalára fordult. 

Egy német rendőrségi szóvivő szerint megkezdték a baleset okának felderítését, de előtte a tanúkat is kihallgatják – írja a német T-online.

A BUSZ EGYIK UTASA ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY A BALESET ELŐTT A CSEH ÉS A SZLOVÁK BUSZSOFŐRÖK HANGOSAN VESZEKEDTEK EGYMÁSSAL.

A nő szerint ez is elterelhette a sofőr figyelmét. Felidézte, hogy feszült volt a hangulat, ugyanis a járművet vezető cseh férfi már nem sokkal a berlini indulás után eltévedt.

A busztársaság szóvivője cáfolta, hogy sofőrök kimerültek lettek volna. Közlésük szerint mindkét sofőr betartotta az előírt vezetési és pihenési időt. Hozzátették, hogy a buszvezetők nincsenek a baleset áldozatai között. 

A tragédiával kapcsolatban az ADAC német autóklub is megszólalt. Mint írták, az autóbuszokon 1999 óta kötelező a biztonsági öv használata, viszont a busztársaságok nem mindig ellenőrzik az övek becsatolását. Arra is kitértek, hogy 2022 óta kötelező olyan biztonsági rendszerrel ellátni az autóbuszokat, amelyek figyelmeztetik a sofőröket a sávelhagyás kockázatára. A lap szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a balesetben érintett Flixbus használt-e ilyen biztonsági berendezést.

Mint írtuk, Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője az Index kérdésére a minap közölte, hogy a balesetnek nincs magyar áldozata vagy sérültje.

Rovatok