Index Vakbarát Hírportál

Borzalmas körülmények közül mentették ki a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokat

2024. március 28., csütörtök 07:14

Magyarország azt mondta Oroszországnak, hogy a nagyanyáink magyarok lehettek és magukkal viszik az övéiket – nyilatkozta az egyik Magyarországra menekített hadifogoly, aki szerint az oroszok által elfogott és június elején nagy sajtóvisszhang mellett Budapestre szállított katonák nem is voltak magyarok.

Ahogy arról elsőként a magyar sajtóban az Index beszámolt, tavaly Oroszország 11 ukrán hadifoglyot adott át Magyarországnak a magyar származásuk miatt. Ketten közülük most a dw.com-nak nyilatkoztak, és elmondták, hogy milyen körülmények között szállították át őket. 

„Először nyugtatókat kaptam” – mondja az egyik férfi, akik azon ukrán hadifoglyok között volt, akiket Oroszország 2023 júniusában adott át Magyarországnak. A lap szerint a férfiaknak azonban sem magyar gyökereik, sem magyar állampolgárságuk nincs.

Ukránnak tartják magukat és ukránul is beszélnek.

A lap Ungváron, Kárpátalja megyeközpontjában találkozott a két korábbi hadifogollyal, akik először voltak hajlandók elmondani, hogy Oroszország milyen feltételek mellett adta át őket. A két férfi Kárpátaljáról származik, mindketten 2022 tavaszán léptek be a hadseregbe, és 2022 júniusában kerültek az orosz fogságba.

Csak egy volt magyar származású

Amikor elfogták őket, akkor Andrij (az interjúban álneveket használnak – a szerk.) édesanyját az orosz katonák felhívták, és közölték vele, hogy hadifogoly. Iván családja viszont nem kapott semmilyen hírt. A kiszabadult katonák többször számoltak be kínzásokról abból a táborból, ahol őket fogva tartották. „Akkoriban 500 másik ukrán hadifogoly volt ott” – mondta Andrij, aki azt is kiemelte, hogy a táborban minden reggel az orosz himnusszal kezdődött, majd hozzátette:

Időről időre megvertek minket.

A férfiak szerint csak ukrán kollaboránsok dolgoztak a telepen. A kolóniában töltött majdnem egy év alatt tíz kilót fogyott, Andrij pedig majdnem 30-at. A 11 hadifogolyból álló csoportot Moszkvába szállították. Ott hallgatták ki őket a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) képviselői, akik közölték velük, hogy a foglyokat szabadon engedik, de nem Ukrajnába, hanem Magyarországra viszik őket.

Magyarország azt mondta Oroszországnak, hogy a nagyanyáink magyarok lehettek és magukkal viszik az övéiket

– mondta Iván az orosz különleges szolgálatok szavaira utalva. Ugyanakkor a férfiak szerint a 11 kárpátaljai közül csak egy volt magyar származású. „Azonban nekem azt mondták: vagy kimondod, hogy magyar vagy, vagy nem, de akkor visszavisznek a táborba.”

Végül június 8-án a hadifoglyokat repülőgépre ültették Isztambulban, majd onnan Budapestre szállították. Magyarországon egy magát nem azonosító képviselő fogadta őket. A férfiakat egy szállodakomplexumban szállásolták el. Nem őrizték és nem korlátozták mozgásukat, ugyanakkor megkérték őket: ne járkáljanak a városban, amíg nem kapják meg a menekültstátuszt. Emellett a férfiaknak megengedték, hogy felhívják a családjukat, akik el is jöhetnek látogatóba.

Ivan és Andrij szerint a magyar képviselők azt a feltételt szabták a volt foglyoknak, hogy a háború végéig nem térhetnek vissza Ukrajnába.

A lap emlékeztetett arra, hogy az ukrán hadifoglyok átadásáról szóló első híreket az orosz ortodox egyház tette közzé. A rövid közleményben az állt: „a kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok” átszállítására „az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére” került sor. 

Az ukrán külügyminiszter szerint Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyarországi és a külhoni magyaroknak, hogy az egyetlen védelmezőjük. Oroszország az ukrán hadifoglyokat és a magyar kormányt „hibrid fegyverként használta fel Ukrajna és a Nyugat egységének Ukrajna támogatása ellen” – mondta a DW-nek egy ukrán–magyar kapcsolatok szakértője.

„Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították” – volt olvasható az Orosz Ortodox Egyház közleményében még június elején. A kommüniké szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is.

Az ügyről készült elemzésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Toretszk Ukrajnában 2024. március 27-én. Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu / Getty Images)

Rovatok