Index Vakbarát Hírportál

Moszkva szerint nyolc magyar állampolgár harcolhat Ukrajna oldalán

2024. március 28., csütörtök 18:04

Százötvenkét horvát zsoldost öltek meg Ukrajnában – állítja az orosz külügyminisztérium összefoglaló jelentésében. A horvát külügyminisztérium hivatalos közleményben reagált a számokra, amelyek között nyolc magyar zsoldos is feltűnik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arról rendelkezett, hogy orosz állampolgárságot ad azoknak a külföldieknek, akik önkéntesen csatlakoznak az orosz hadsereghez Ukrajna ellen. Az ukrajnai frontokon harcoló külföldi zsoldosok – a volt Szovjetunió tagországain kívül – jobbára Ázsiából és Afrikából, például Szíriából, Egyiptomból és Nigerből is érkeznek.

Arab források szerint  tavaly nyáron   csupán Szíriában negyvenezren fejezték ki szándékukat , hogy az oroszok oldalán harcolnának az Ukrajna elleni háborúban. Szakértők szerint a közvetlen háborúzásra alkalmatlanok, így inkább kisegítőként – biztonsági őrzőként vagy takarítóként alkalmazzák őket.

Pontos számot nem tudni, hány szíriai önkéntes jelentkezett ukrajnai bevetésre, ezáltal azt sem, hány zsoldos harcol az oroszok oldalán.

A háború kezdete, azaz 2022. február 24. óta 13 387 külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába, hogy a „neonácik oldalán harcoljon” – tudatta ezzel szemben az orosz védelmi minisztérium a külügyminisztérium tolmácsolásában, és azt is leszögezte: „5962 személyt”, az idegen harcosok 44 százalékát kiiktatták és semlegesítették.

* Russia's MoD:

Starting Feb 24, 2022, a total 13,387 foreign mercenaries have arrived in Ukraine to fight for the neo-Nazis.

* Of those, 5,962 have been eliminated

** — 1,497
** — 561
** — 491
** — 422
** — 360
** — 349
** — 147
** — 88

* https://t.co/FuUv0tefbY pic.twitter.com/DZlrbKVFb4

— MFA Russia ** (@mfa_russia) March 14, 2024

A részletes, földrészekre bontott táblázat szerint Magyarországról nyolcan csatlakoztak az ukránokhoz, és egyelőre mindannyian a háború túlélői.

Szír lőhet szírre

Tavaly például állítólag a húszas éveikben járó német zsoldosok jelentek meg a zaporizzsjai fronton, spanyol bérencek pedig egy áruló orosz pilótával végezhettek a hírek szerint – bár ezeket az információkat független források nem erősítették meg.

A legtöbb zsoldos Moszkva szerint Lengyelországból érkezett, csaknem háromezren. A fele már nem él. Az európai sorrend a folytatásban az Egyesült Királyság, Románia, Horvátország, majd Franciaország.

MOSZKVA azt állítja: 335 horvát zsoldos harcol az ukránok oldalán, AZONBAN közülük 

152-VEL végeztek.

Egy-egy zsoldos érkezett Izlandról, Luxemburgból és Szerbiából.

A tengerentúlról a legtöbb zsoldos amerikai és kanadai, Ázsiából pedig a grúzok száma is meghaladja az ezret. A jelentés szerint szírek, szám szerint kétszázan az ukrán oldalon is harcolnak, így nem kizárt, hogy a fronton szír lőhet szírre.

Horvát külügy: hazugság

„A külügyminisztérium visszautasítja az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának állításait, mivel azok pontatlanok és tendenciózusak” – így reagáltak Zágrábban a moszkvai kimutatásra, amelyet gyakorlatilag hazugnak neveztek.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta egy horvát állampolgárt öltek meg Ukrajnában, egyet pedig eltűntnek nyilvánítottak

– írta közleményében a horvát külügyminisztérium, de hozzátette, hogy a horvát állampolgárok nem kötelesek bejelenteni távozásukat harmadik országba.

(Borítókép: Ukrán katonák robbanótölteteket pakolnak le Bahmut irányába, miközben az orosz–ukrán háború folytatódik az ukrajnai Donyecki területen 2024. március 13-án. Fotó: Jose Colon /  Anadolu / Getty Images)

Rovatok