Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen halnak meg a japán étrend-kiegészítő miatt

2024. március 29., péntek 18:37

Japánban már öt halálos áldozata van annak az étrend-kiegészítőnek, amely vörös élesztőrizst tartalmazott. Akik hosszabb ideig szedték a szert, azok közül sokaknál veseelégtelenséget állapítottak meg, több mint százan kerültek kórházba, és a halálos áldozatok száma napról napra növekszik. Egyes hírek szerint már Japánon kívül is vannak betegek.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden erősítette meg a japán Kobayashi Pharmaceutical Co., hogy a vörös élesztőrizst tartalmazó étrend-kiegészítőjük miatt két ember meghalt, több mint százan pedig kórházba kerültek. Csütörtökön már arról számoltak be a japán hatóságok, hogy négyre nőtt a halálos áldozatok száma. Péntekre pedig bejelentették, hogy már öt ember vesztette életét, mert tartósan szedte a készítményt.

Eddig mintegy 680 ember részesült ambuláns kezelésben olyan tünetek miatt, amelyek feltehetően a táplálékkiegészítőkkel állnak összefüggésben, és a vállalat kártérítést ajánl fel nekik, a kórházba került 114 emberrel együtt

– közölte a vállalat.

„A mi felelősségünk az ok meghatározása és az incidens újbóli előfordulásának megakadályozása. A vállalat vezetőjeként gondoskodni fogok arról, hogy ez megtörténjen” – mondta a Kobayashi Pharmaceutical elnöke, Akihiro Kobayashi egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a kérdéses anyag „származhatott penészgombából, de még nem tudjuk megállapítani, hogy milyen kémiai szerkezete van”.

A japán egészségügyi minisztérium és a Kobayashi Pharmaceutical pénteken közölte, hogy a cég vizsgálata során puberulinsavat találtak a vörös élesztőrizses termékekben, egy olyan természetes vegyületet, amely kékpenészből készül, és a cég nem számított arra, hogy a termékei tartalmazhatnak ilyet. Hogy az anyag ok-okozati összefüggésben áll-e az egészségügyi problémákkal, egyelőre nem világos – közölte a Kyodo News.

Rovatok