Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt Izrael és Libanon határán, több békefenntartó megsérült

2024. március 30., szombat 12:36

Négy ember megsebesült, miután egy gránát felrobbant egy ENSZ-járőrcsapat közelében Dél-Libanonban − közölte az ENSZ békefenntartó missziója.

Korábban a Reuters két biztonsági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy izraeli csapás ért egy ENSZ-megfigyelőket szállító autót Rmeish határváros közelében. De az izraeli hadsereg „a jelentésekkel ellentétben” azt mondta, hogy nem találták el az ENSZ járművét − írta meg a Sky News

Az UNIFIL − az ENSZ dél-libanoni békefenntartó missziója − közölte, hogy három katonai megfigyelő és egy libanoni tolmács, akik a Libanon és Izrael közötti határt elválasztó demarkációs sáv mentén gyalogos járőrszolgálatot teljesítettek, megsérültek egy robbanásban a tartózkodási helyük közelében.

Közölték azt is, hogy orvosi ellátás céljából evakuálták őket, és vizsgálják a robbanás okát.

Az ENSZ személyzetének biztonságát és védelmét biztosítani kell. A nemzetközi humanitárius jog értelmében minden szereplőnek kötelessége biztosítani a nem harcolók védelmét, beleértve a békefenntartókat, az újságírókat, az egészségügyi személyzetet és a civileket. Megismételjük felhívásunkat, hogy minden szereplő hagyja abba a jelenlegi heves tűzharcot, mielőtt még több embernek szükségtelenül baja esik

− közölte az UNIFIL.

Izrael Izrael és a Hamász közötti háború októberi kezdete óta rendszeresen támadásokat folytat az Irán által támogatott libanoni Hezbollah fegyveres csoporttal.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában számos nemzet katonája megtalálható: tavaly ősszel a Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy magyarok is járőröznek a térségben (az egyelőre nem derült ki, hogy az említett  három katonai megfigyelő milyen nemzetiségű volt). 

Rovatok