Index Vakbarát Hírportál

A világűr az új vadnyugat

2024. március 30., szombat 18:57

Az Európai Bizottság a világ első átfogó űrjogszabályának elfogadására készül.

Brüsszel nem elégszik meg a műtrágya, az autók és a sajtok szabályozásával, hanem egy uniós űrbeli minősítést is szeretne létrehozni, amelyet a rakétákra és műholdakra használna, hogy a vállalatokat a Föld körüli pályák felelősségteljes használatára kényszerítse.

Az űr egyre jobban hasonlít a vadnyugathoz, és itt az ideje, hogy európai szabályok szülessenek

− mondta Christophe Grudler, az Európai Parlament francia képviselője, aki a SpaceX Starlink műholdas kommunikációs rendszerére adott uniós válasz, az IRIS2 jogalkotási munkáját vezeti.

Az Európai Bizottság várhatóan húsvét után tesz javaslatot a világ első átfogó űrtörvényére.

A Politico által látott dokumentumok szerint a blokk diplomatái tájékoztatást kaptak egy uniós minősítés létrehozásának terveiről. A minősítést a fenntarthatóság és biztonság új szabályait betartó vállalatok megjelölésére használnák, hasonlóan ahhoz, ahogyan a közösség a mosógépek vagy televíziók tanúsítására ökológiai címkéket használ.

Ha az űrcégek üzletet akarnak kötni a blokkal, be kell tartaniuk a szabályokat − mondta Niklas Nienass, a német Zöldek európai parlamenti képviselője, aki régóta szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság állapítson meg szabályokat az űrre vonatkozóan, hozzátéve, hogy a tervezet „egyetlen egységes űrpiac” létrehozását célozza.

Az uniós űrtörvény szabványokat fog meghatározni a növekvő műhold-konstellációk okozta fényszennyezés megfékezésére, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a rakétakilövések okozta szennyezésnek a korlátozására.

Az Európai Űrügynökség szerint jelenleg mintegy 9000 aktív műhold kering Föld körüli pályán, és ez a szám egyre nő. Az EU idén további négy Galileo űrszondát, valamint Sentinel földmegfigyelő műholdakat bocsát pályára.

Az IRIS2-program eredményeképpen az elkövetkező években több száz további uniós műhold kerül az űrbe.

Elveszve az űrben

Ez a sűrű tevékenység késztette Ursula von der Leyen bizottsági elnököt arra, hogy tavaly bejelentse az űrtörvény tervét.

Kezdetben a fenntarthatóságról és a biztonságról beszéltek, ami szép és igazságos, de nem fedi le azt, amit tenni kell

− mondta Nienass.

Nagyon kevés globálisan elismert szabály létezik az űrre vonatkozóan. A legfontosabb az Egyesült Nemzetek Szervezetében 1967-ben tett kötelezettségvállalás az atomfegyverek világűrben történő telepítésének tilalmáról.

A szabályok megalkotásának szükségessége azonban egyre sürgetőbbé válik, mivel a műholdak száma egyre nő, és az űr gazdasági jelentősége is növekszik; a Morgan Stanley befektetési bank szerint az űrgazdaság 2040-re 1 milliárd dollárt fog kitenni.

Az Egyesült Államok és Kína a saját maguk által preferált szabályaik köré hasonlóan gondolkodó országokból álló koalíciót épít. A legtöbb uniós ország aláírta az amerikai Artemis-megállapodást, amely nem kötelező erejű, és a Hold, a Mars, az üstökösök és az aszteroidák békés célú polgári felderítésében való együttműködésről szól.

Kína saját javaslatot terjesztett elő az űr békés célú felhasználására vonatkozóan.

A blokkok kialakításáért folytatott verseny még sürgetőbbé teszi az EU jogalkotási lépését, és az Európai Bizottság az egységes piac csábító erejét kívánja felhasználni az új szabályok érvényre juttatásához.

A piacra jutás biztosan az egyik olyan szempont, amelyet meg kell vizsgálni. Ez egy olyan elem, amelynek meg kell lennie

− mondta Hermann Ludwig Moeller, az Európai Űrpolitikai Intézet igazgatója.

(Borítókép: Nézők figyelik, amint egy 60 Starlink műholdat szállító SpaceX Falcon 9 rakéta startol a 39A padról a Kennedy Űrközpontban, Cape Canaveralban, Floridában 2020. október 6-án. Fotó: Paul Hennessy / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok