Index Vakbarát Hírportál

73 milliói amerikai ügyfél adatai szivárogtak ki a dark webre

2024. március 31., vasárnap 09:59

Mintegy 73 millió jelenlegi vagy korábbi AT&T-ügyfél személyes adatai kerültek ki az internetre. A telekommunikációs vállalat jelentése szerint címeket, társadalombiztosítási azonosítókat és jelszavakat tartalmazó információkat tettek közzé a dark weben.

Az amerikai távközlési óriás egyelőre nem talált bizonyítékot az adatok ellopására, de már bevonta a kiberbiztonsági szakértőket a vizsgálatba, és azóta az ügyfelek jelszavait is visszaállították. A vállalat arra szólította fel az ügyfeleit, hogy „maradjanak éberek a számlatevékenység és a hiteljelentések figyelemmel kísérésével” – számolt be a BBC

A jelenlegi vizsgálatok alapján a mostani szivárgásban érintett adatok 2019-ből vagy korábbról származnak, és 7,6 millió ügyfélhez, továbbá 65 millió korábbi számlatulajdonoshoz kapcsolódnak. A cég közleménye szerint nem világos, hogy az adatok saját rendszereikből vagy harmadik féltől származnak-e.

kiszivárogtatott adatok olyan információkat tartalmaznak, mint a teljes név, az e-mail-cím és a születési dátum, bár az AT&T szerint a pénzügyi információkat nem jelentették meg. 

Nyomozást indítottak

A távközlési óriás vezeték nélküli 5G-hálózata körülbelül 290 millió embert fed le az Egyesült Államokban, és a cég az ország egyik legnagyobb mobil- és internetszolgáltatója. 

Februárban már volt egy botrányuk, amikor egy jelentős leállás több tízezer telefonhasználót érintett. A cég bocsánatot kért, és 5 dolláros jóváírást ajánlott fel az érintettek számára.

A New York-i ügyészek nyomozást indítottak a mostani epizód miatt, amelynek következtében az emberek körülbelül 12 órán keresztül nem tudták használni telefonjukat.

Ahogy arról korábban már az Index is beszámolt, rendkívül fontos, hogy online vásárlások során körültekintően járjon el az ember. Soha ne adja ki bankkártyaadatait kétesnek tűnő weboldalaknak, vagy ha mindenképp egy ilyen helyről szeretne rendelni, inkább válassza az utánvétes fizetést. Ugyancsak rendkívül fontos a kétlépcsős azonosítás aktiválása, ennek bekapcsolásáról több információt bankjától kaphat.

Rovatok