Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a sötét oldal: csaknem kétmillió bankkártya adatai kerülhettek fel a dark webre

2023. december 25., hétfő 12:03

Csaknem kétmillió hitel- és betéti kártya részletes adatai kerültek fel a dark webre, melyet most a BidenCash nevezetű platform teljesen ingyen kínál a felületükre tévedőknek. Ugyan az adatok valódisága egyelőre még nem lett igazolva, a platform korábbi gyűjtéseiből arra lehet következtetni, hogy a kártyaadatok sajnos valósak.

Lopott hitel- és betéti kártyákat kínál teljesen ingyenesen a BidanCash nevezetű, kifejezetten erre szakosodott sötét webes oldal, írja a Bleeping Computer. A lap szerint a 2022-ben indult online piactérre ezúttal 1,9 millió kártya adatai kerültek fel – ezeket alapesetben pénzért (körülbelül 15 centért) adják tovább, ezúttal azonban teljesen ingyenesen tették hozzáférhetővé őket, vélhetően azért, hogy még népszerűbbek legyenek a kiberbűnözők körében.

A csaknem kétmilliós adatbázisban a világ minden tájáról találhatók kártyaadatok, amelyeket adathalászat vagy különböző online oldalakon történő vásárlás közben loptak el. Különösen aggasztó, hogy a listában a kártyákhoz párosított CVC/CVV-kód is megtalálható, így azt minden további nélkül fel lehet használni online vásárlásokra – feltéve, ha a valódi tulajdonosnál nincs bekapcsolva a kétlépcsős azonosítás. A Bleeping Computer által vizsgált kártyák többségének lejárati ideje 2025 és 2029 között van, de a portál kiszúrt néhány már 2023-ban lejárt kártyát is.

Jó hír, hogy az adatok érvényességét egyelőre még senki sem erősítette meg, így könnyen lehet, hogy automatikusan generált hamis adatokról van szó,

tekintettel azonban arra, hogy a BidenCash az ehhez hasonló korábbi kiadásokban mindig valódi kártyaadatokat szolgáltatott, valószínűtlen, hogy csalnának,

hiszen az rontaná a hírnevüket.

Ahogy arról már korábban az Index is beszámolt, rendkívül fontos, hogy online vásárlások során körültekintően járjon el. Soha ne adja ki bankkártyaadatait kétesnek tűnő weboldalaknak, ha mindenképp egy ilyen helyről szeretne rendelni, inkább válassza az utánvétes fizetést. Ugyancsak rendkívül fontos a kétlépcsős azonosítás aktiválása, ennek bekapcsolásáról több információt bankjától kaphat.

Rovatok