Index Vakbarát Hírportál

Volt tanácsadója szerint Donald Trumpnak nincs elég esze ahhoz, hogy diktátor legyen

2024. március 31., vasárnap 18:29

Donald Trump kabinetjének volt nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint a volt elnöknek nincs elég esze egy diktatúra irányításához.

A volt nemzetbiztonsági főtanácsadót, John Boltont arról kérdezték egy interjúban, hogy Trump képes lenne-e az általa sokat dicsért diktátorok nyomdokába lépni. Bolton nemcsak Trump szellemi képességeit, hanem a volt elnök szakmai tudását is becsmérelte, és azt mondta, hogy „az isten szerelmére, ő egy ingatlanfejlesztő”.

Az exelnök kritikusává lett Bolton 2018 áprilisától 2019 szeptemberéig töltötte be a  nemzetbiztonsági tanácsadói posztot. George W. Bush elnöksége idején pedig az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveteként dolgozott – írja a The Guardian.

Bolton beszámolója szerint Trump nemcsak a politikai filozófiában járatlan, hanem koncentrációs képességek híján is van, ami nem előnyös egy diktátor hatékonysága szempontjából.

Arról is beszélt, hogy a republikánusok elnökjelöltjét nem érdekli a politikai döntéshozatal és a következmények elemzése, ahogyan az megszokott más vezetők esetében.

Minden epizodikus, anekdotikus, tranzakcionális. Minden attól függ, hogyan válik Donald Trump javára.

Bolton nem először kritizálja a volt elnököt. Hivatali idejéről szóló 2020-as emlékiratában azt írta, hogy Trumpot csak ellenségei megbüntetése érdekelte, és az, hogyan tudna hízelegni az Egyesült Államok olyan ellenlábasainak, mint Oroszország vagy Kína.

Trump alkalmatlan elnöknek. Ha az első négy éve elnökként rossz volt, a második ciklus még rosszabb lesz

– fogalmazott a korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki valószínűnek tartja, hogy Trump az újraválasztása esetén beváltja korábbi ígéretét, és kilépteti az Egyesült Államokat a NATO-ból.

Rovatok