Index Vakbarát Hírportál

Rizikós tárgyaláson van túl az Egyesült Államok és Kína

2024. április 2., kedd 21:04

Globális feszültségek közepette, ráadásul az amerikai elnök kijelentése után – tavaly novemberi találkozójukat követően lediktátorozta a kínai elnököt – először tárgyalt Joe Biden és Hszi Csin-ping. Beszédtémák lehettek a Gázában és Ukrajnában zajló háborúk, valamint Észak-Korea nukleáris képességei is.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke április 2-án, kedden telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, ami az első beszélgetés volt a vezetők között a novemberi, történelmi személyes csúcstalálkozójuk óta – írja a CNN. Ez a legutóbbi akciónak tekinthető az amerikai és kínai tisztviselők folyamatban lévő erőfeszítéseiben, hogy enyhítsék a két szuperhatalom közötti feszültséget

A legutóbbi, novemberi csúcstalálkozót követően Joe Biden – miután hangsúlyozta a kínai elnökkel való találkozójának konstruktív jellegét – azt mondta, hogy továbbra is diktátorként hivatkozik a kínai vezetőre. A címke gyorsan magára vonta a kínai kormány haragját, és kínos végét jelentette a két vezető közötti nagy jelentőségű találkozónak.

A mostani telefonbeszélgetés súlyos globális zavarok közepette érkezik: a Gázában és Ukrajnában zajló háborúk, valamint Észak-Korea nukleáris képességei várhatóan beszédtémák lesznek, valamint szó eshet Tajvanról, Kína közelmúltbeli provokációiról a Dél-kínai-tengeren és Peking emberi jogi visszaéléseiről is. A két vezetőtől azt várják, hogy számos olyan kérdést is megvitatnak, ahol az amerikai és kínai tisztviselők teret látnak az együttműködésre, beleértve a kábítószerek elleni küzdelmet, a mesterséges intelligencia gyorsan fejlődő világát és az éghajlatváltozást.

Biden elnök és Hszi elnök megvitatják az amerikai–kínai kétoldalú kapcsolatokat, a kommunikációs vonalak megerősítésének és a verseny felelősségteljes kezelésének fontosságát, valamint számos regionális és globális kérdést

– mondta egy magas rangú kormányzati tisztviselő újságíróknak. „Az intenzív verseny intenzív diplomáciát igényel a feszültségek és a tévhitek kezelése, valamint a nem szándékos konfliktusok megelőzése érdekében, és ez a felhívás ennek egyik módja” – tette hozzá.

Kínai beavatkozás az elnökválasztásba

A kormányzati tisztviselő megjegyezte, annak ellenére, hogy mindkét ország nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt évben, hogy enyhítse az amerikai–kínai kapcsolatokban tapasztalható történelmi feszültségeket, Biden továbbra is azon az alapelven van, hogy: „bízzunk, de ellenőrizzünk!”

Nem hiszem, hogy valaha is komolyan vesszük a kínaiak szavát, amikor azt mondják, hogy tesznek vagy nem tesznek valamit, ez az ellenőrzésről szól, ahogy az elnök mondja

– közölte a tisztviselő, amikor a kínai elnök azon ígéretéről kérdezték, mely szerint Peking nem avatkozik be az Egyesült Államok 2024-es választásaiba. „Ellenőrizzük az eredményeket és a tetteket, amiket látunk, majd továbbra is aláhúzzuk és hangsúlyozzuk, hogy mik az aggodalmaink” – tette hozzá.

Kína elnöke a tavaly novemberi találkozójukon biztosította az Egyesült Államok elnökét arról, hogy Kína nem avatkozik be az elnökválasztásba, és ezt a biztosítékot a kínai külügyminiszter is megismételte Biden nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannek.

„A Biden-kormányzat azt tervezi, hogy továbbra is hangsúlyozza Peking számára az Egyesült Államok súlyos aggodalmait az amerikai kritikus infrastruktúra feltörésére irányuló kínai erőfeszítések miatt” – mondta a tisztviselő.

Ukrajnai háború

Az amerikai elnök várhatóan keddi telefonhívásában is foglalkozik Kína Oroszországnak nyújtott támogatásával az ukrajnai háború miatt. Kiemelten a kínai elnök legutóbbi, az év elején Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésen tett ígérete nyomán, mely szerint „megerősíti a stratégiai koordinációt” Kína és Oroszország között.

Bár Kína tartózkodott attól, hogy nyilvánosan „halálos segélyt” nyújtson Oroszországnak, segítve az ukrajnai inváziót, a tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy Kína Oroszországnak nyújtott támogatása lehetővé tette, hogy az ország újjáépítse védelmi ipari bázisát.

Kína természetesen szuverén ország, saját maga hozza meg a döntéseit a kapcsolatairól, de az elnök nagyon aggódik az irány miatt, és biztos vagyok benne, hogy ez előjön

– mondta a tisztviselő hétfőn.

A Biden-kormányzat Pekinggel való folyamatos együttműködésének jele, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter a tervek szerint még ezen a héten Kínába látogat, ahol pénzügyminiszterként második látogatásakor találkozik kínai kollégáival. Yellen a tervek szerint két megállót tesz: Kantonba és Pekingbe utazik, hogy találkozzon közgazdászokkal, diákokkal és az üzleti közösség tagjaival. Egy pénzügyminisztériumi tisztviselő hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy őszinte megbeszéléseket tervez arról, hogy a kormány mit tart „tisztességtelen” kereskedelmi gyakorlatnak Kínából.

A beszélgetés annak a kötelezettségvállalásnak a folytatása, amelyet Biden nyilvánosan tett, miután tavaly ősszel több órán át egyeztetett Kína elnökével a kaliforniai Woodside-ban. Akkor abban állapodtak meg, hogy a két vezető felveszi a telefont egymásnak, gyakrabban hívják egymást, szem előtt tartva, hogy megakadályozzák a potenciálisan veszélyes félreértéseket a világ két legerősebb országa között. Biden és Hszi legutóbb 2022 júliusában beszélt telefonon. „Reméljük, hogy lesz esély újabb személyes találkozóra a közeljövőben” – mondta a magas rangú tisztviselő.

Rovatok