Index Vakbarát Hírportál

Putyin üzenni akart a világnak a pekingi látogatásával

2023. október 23., hétfő 06:28

A szakértők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pekingi látogatásának az volt a célja, hogy megmutassa a világnak, hogy a nemzetközi elfogatóparancs nem szigetelte el őt, és akadnak még támogatói.

Vlagyimir Putyin pekingi látogatása volt az első külföldi útja azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Az orosz elnök az Egy övezet, egy út fórumon vett részt, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.

Az ukrán Focus cikke szerint Putyin kínai útjának hivatalos oka a fórumon való részvétel volt, azonban úgy vélik, hogy az orosz elnök nem hivatalosan többszintű támogatást keresett magának: politikai, katonai és gazdasági szinten egyaránt. Politikai elemzőkre hivatkozva azt írták, Putyin azért is ment el Kínába, hogy megmutassa a világnak, hogy a nemzetközi elfogatóparancs nem szigetelte el őt, és akadnak még támogatói.

A kínai elnök legutóbb 2023. március 20-án járt Moszkvában, néhány nappal azután, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásának és Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanúja miatt.

Hozzátették, hogy ekkor világossá vált, hogy Putyint csak a Római Statútumot ratifikáló országokban lehet őrizetbe venni. Ezen országok csoportosulásának pedig sem Kína, sem Magyarország nem tagja.

Az elmúlt évtizedben Hszi a világ legjelentősebb nem deklarált szövetségét kovácsolta össze Putyin Oroszországával. Az Egyesült Államoknak szembe kell néznie azzal a kellemetlen ténnyel, hogy egy gyorsan felemelkedő rendszerszintű rivális és egy revanchista, a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkező egydimenziós szuperhatalom szorosan összefogott, hogy szembeszálljon az Egyesült Államokkal

– mondta Graham Allison, a Harvard Egyetem professzora, Bill Clinton korábbi védelmiminiszter-helyettese a Reutersnek.

Mikola Davidjuk ukrán politológus azonban úgy véli, hogy Kína sem az EU-val és az Egyesült Államokkal, sem Oroszországgal nem akarja megszakítani a kapcsolatokat, ezért megpróbál egyensúlyt teremteni. Az egyensúly Kína felfogásában azonban sajátos lehet.

„Hszi Csin-ping nem megfelelő vezető” – véli Artur Haritonov, az Ukrán Liberális Demokrata Liga civil szervezet elnöke a Focusnak. „Nem olyan ember, aki érti, hogyan működik egy egészséges bolygó. Irracionális, akárcsak Putyin, csak sokkal több pénzzel és sokkal erősebb hadsereggel” – tette hozzá.

Haritonov szerint Putyin pekingi látogatása azért is volt fontos, mert a két vezető folytathatta a korábban megkezdett tárgyalási folyamatát, amelyben az Oroszországnak nyújtott kínai támogatásról állapodhattak meg.

Ez pedig nagyon rossz hír Ukrajnának. Mert Oroszország gyakorlatilag korlátlan pénzt fog kapni, különösen kínai befektetéseket a saját infrastruktúrájába. Ukrajna számára ez azt jelenti, hogy Oroszország a végtelenségig folytathatja a háborút

– mondta a szakértő.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Oroszország eddig mindig vesztesen került ki a Kínával való kapcsolatából. Elmondása szerint Moszkva kész megosztani a régi szovjet technológiáját Kínával a támogatásáért cserébe.

Rovatok